Dar Bogu – učenici napravili prosfore za Svetu Liturgiju

12. oktobra 2017. Vesti, Zanimljivosti0

Hleb je u Crkvi simbol Hrista. Sam je rekao: «Ja sam Hleb života,» (Jn. 6, 48). Dok zemaljski hleb hrani ljudski život, Hristos, nebeski Hleb, ljudski život čini zajedničarem punoće Božanskog života i večnosti. Sastavni deo liturgijskog života Crkve čini prosfora i zato poslušanje prosfornika ima poseban značaj. Po rečima Svetog Simeona Solunskog  zakvašeno brašno prosfore predstavlja dušu, voda – krštenje, a so – um i nauku Logosa. Zakvašeno brašno, voda i so (duša krštena i „osoljena“ učenjem Logosa), zauvek sjedinjeni u ognju pečenjem prosfore, označavaju dušu sjedinjenu sa Bogom i zapečaćenu ognjem Božijim.

Učenici sedmog razgleda  dve škole, OŠ „Stefan Nemanja“  iz Studenice i OŠ „Milun Ivanović“ iz Ušća sa svojim veroučiteljom Jelenom Dragojlović pripremali su Prosforu koja će se koristiti na Svetoj Liturgiji . Prenosimo vam njihove utiske.

Prosfora – „Mi smo jedno u Hristu“

Učenici sedmog razreda OŠ „Stefan Nemanja“ u Studenici pripremili su prosfore koje su poklonili Manastiru Studenica. Po mišljenju učenika to je bio jedan od najzanimljivijih časova. Učenici su bili oduševljeni zato što su svi učestvovali u radu i niko nije bio izostavljen. Celo odeljenje je učestvovalo kako u pripremi, tako i u mešanju testa za prosfore. U poslovima su se svi naizmenično smenjivali što je dovelo do timskog rada i jedne prave saradnje među učenicima. Tako uspešnom radu najviše je doprinela nastavnica Jelena koja je na pravi način uputila učenike kako da uspešno izvrše zadatak.

Anastasija Dugalić VII
Milica Perišić VII
OŠ „Stefan Nemanja“, Studenica

Prosfora – dar Bogu

Prosfora je hleb koji darujemo Bogu na Svetoj Liturgiji. Mi smo sa nastavnicom veronauke, Jelenom, pravili prosfore u kuhinji škole. Nastavnica je donela sve sastojke, koje je sjedinila i dobila testo za prosfore. Zatim je svakom učeniku podelila deo testa koji smo mesili. Kada je testo sjedinjeno, stavili smo pečat na kome je pisalo „IS HS NI KA“, što znači Isus Hristos pobeđuje. Napravljene prosfore smo stavili u plehove. Trebalo je sačekati neko vreme i peći ih. Gotove prosfore su odnete u našu parohijsku Crkvu u Trnjake. Otac Mile, naš paroh, će ih upotrebiti kako bi služio Svetu Liturgiju. Bilo je veoma zabavno praviti prosfore.

Kristina Pešić VII 1
Ksenija Bošković VII 1
Katarina Tošović VII 2
OŠ „Milun Ivanović“, Ušće

Izvor: Veronautika