Дар Богу – ученици направили просфоре за Свету Литургију

Хлеб је у Цркви симбол Христа. Сам је рекао: «Ја сам Хлеб живота,» (Јн. 6, 48). Док земаљски хлеб храни људски живот, Христос, небески Хлеб, људски живот чини заједничарем пуноће Божанског живота и вечности. Саставни део литургијског живота Цркве чини просфора и зато послушање просфорника има посебан значај. По речима Светог Симеона Солунског  заквашено брашно просфоре представља душу, вода – крштење, а со – ум и науку Логоса. Заквашено брашно, вода и со (душа крштена и „осољена“ учењем Логоса), заувек сједињени у огњу печењем просфоре, означавају душу сједињену са Богом и запечаћену огњем Божијим.

Ученици седмог разгледа  две школе, ОШ „Стефан Немања“  из Студенице и ОШ „Милун Ивановић“ из Ушћа са својим вероучитељом Јеленом Драгојловић припремали су Просфору која ће се користити на Светој Литургији . Преносимо вам њихове утиске.

Просфора – „Ми смо једно у Христу“

Ученици седмог разреда ОШ „Стефан Немања“ у Студеници припремили су просфоре које су поклонили Манастиру Студеница. По мишљењу ученика то је био један од најзанимљивијих часова. Ученици су били одушевљени зато што су сви учествовали у раду и нико није био изостављен. Цело одељење је учествовало како у припреми, тако и у мешању теста за просфоре. У пословима су се сви наизменично смењивали што је довело до тимског рада и једне праве сарадње међу ученицима. Тако успешном раду највише је допринела наставница Јелена која је на прави начин упутила ученике како да успешно изврше задатак.

Анастасија Дугалић VII
Милица Перишић VII
ОШ „Стефан Немања“, Студеница

Просфора – дар Богу

Просфора је хлеб који дарујемо Богу на Светој Литургији. Ми смо са наставницом веронауке, Јеленом, правили просфоре у кухињи школе. Наставница је донела све састојке, које је сјединила и добила тесто за просфоре. Затим је сваком ученику поделила део теста који смо месили. Када је тесто сједињено, ставили смо печат на коме је писало „ИС ХС NI KA“, што значи Исус Христос побеђује. Направљене просфоре смо ставили у плехове. Требало је сачекати неко време и пећи их. Готове просфоре су однете у нашу парохијску Цркву у Трњаке. Отац Миле, наш парох, ће их употребити како би служио Свету Литургију. Било је веома забавно правити просфоре.

Кристина Пешић VII 1
Ксенија Бошковић VII 1
Катарина Тошовић VII 2
ОШ „Милун Ивановић“, Ушће

Извор: Веронаутика