Деведесетогодишњак са Голије пише свој први роман [видео]

Деведесетдвогодишњи Љубиша Живковић из Косурића, са обронака Голије, био је столар, пинтор, ковач, поткивач, зидар, а успео је и да, уз бројне обавезе у сеоском домаћинству, прочита више од три хиљаде књига. Стекао је, како каже, довољно искуства и знања да напише и свој први роман.

У голијској самоћи и тишини Љубиши Живковићу су, и у десетој деценији живота, књиге највернији пријатељ и најдражи дар. И ко зна докле би стигао, како каже, да по вољи оца није прерано прекинуо школовање.

„Пошао сам у школу 1934. године, први разред ишао сам сваки дан, други разред један дан у школу, један код куће, имало се посла, а у трећи сам ишао мало с јесени“, са сетом прича Љубиша.

У паузи од напорних пољопривредних радова, касније и занатских, нарочито у дугим зимским ноћима, овај истински заљубљеник у књигу читао је све што му је дошло у руке, најпре новине и тадашње часописе до којих је долазио на разне начине – Задругу, Добро јутро, Пољопривредник, Ревију које су, како тврди, биле поучне за пољопривреду.

Временом, књиге су све више привлачиле његову знатижељу и љубав и кроз неколико деценија прочитао је на хиљаде наслова из студеничке и ушћанске библиотеке, а многе је сам купио или добио на поклон од родбине и пријатеља.

Воли Жила Верна, читао је његове романе Пут око света за осамдесет дана, Две хиљаде миља под морем, Пет недеља у балону, Михаил Строгов и Кожни Наполеон. Андрића, каже,  обожава.

Пре две године Љубиша је почео да пише роман о свом селу које се свело на три домаћинства и једанаест мештана, као и о белој куги која хара Србијом. Забринут је што се мало води рачуна о наталитету и будућности Србије која је све малобројнија.

И поред болних породичних губитака, бремена година и самоће, крепки старац са Голије пун је оптимизма и планова. Жеља му је да заврши започети роман и остави га бројним потомцима у наслеђе.

Од пет кћерки има деветоро унучади и седамнаесторо праунучади и то му је највеће богатство. Волео би такође да доживи да до његових Косурића стигне бољи пут због којег су се, како тврди, многи одселили заувек.

Извор: РТС