ДВД „Студеница“ на смотри добровољних ватрогасних друштава Србије

Поводом примопредаје опреме, коју је Министарство унутрашњих послова донирало Добровољним ватрогасним друштвима Србије, на Тргу слободе у Новом Саду, одржани су презентација историјата развоја Добровољних ватрогасних друштава, приказ вежби и представљена је набављена опрема. На смотри, у којој је учествовало 200 ватрогасних друштава из целе Србије,учешће је узело и добровољно ватрогасно друштво из Студенице.

Историјат развоја добровољног ватрогаства у Србији од 1852. до 2021. године, представљен је поставком ватрогасних возила, поређаних по старости, од најстаријег из 1857. године, па до оног из 2015. године, уз пратећу посаду у оделима из тих периода.

Добровољно ватрогаство у Србији гаји дугу традицију, а прво такво друштво основано је 1805. године у Елмиру. У Србији је званично регистровано 350 добровољних ватрогасних друштава са око 3000 припадника који су у просеку ангажовани на око 40 интервенција месечно.

ДВД „Студеница“ делује на територији Студеничког краја. На иницијативу Добровољног ватрогасног друштва Краљево и Ватрогасног савеза Србије, у априлу 2018. године у Студеници је основано добровољно ватрогасно друштво “Студеница’’.