Јошаничка Бања : Бивши ђак обнавља школу

Зграду основне школе у Јошаничкој Бањи чији је ђак био пре осам деценија обновиће добротвор Миломир Главчић из Канаде

Обнова зграде основне школе у Јошаничкој Бањи требало је да отпочне још пре две године. С тим пројектом општина и руководство школе конкурисали су за доделу новца код ресорног министарства и, како то у нашим условима често бива, тендер је оборен па се чекало на расписивање новог. То чекање се одужило и ко зна када би ова зграда код државе дошла на ред за новац да бивши ђак ове школе Миломир Главчић из Канаде није поклонио 170.000 евра за њену обнову.

Изабран је извођач радова па ће чим се оконча школска година у зграду ући мајстори.

Мењаће дотрајали кров, расклимана врата и прозоре, обновиће се подови, зидови, фасада… прошириће се и савремено опремити санитарни чвор, и то посебно за дечаке и девојчице.

На овај потез добротвора реаговала је и општина Рашка одлуком да у подизање ограде, нових стаза и уређење дворишта из буџета уложи 50.000 евра. Тако ће ова школска зграда, у истом дворишту са домом културе, библиотеком и вртићем који су такође грађени донацијом Главчића, бити најлепши комплекс у овом поткопаоничком месту.

– Чим сам му казао да има проблема са процедуром око издвајања новца од државе одмах је, рекао бих чак и с радошћу, одлучио да то он финансира иако је овде већ улагао у поменути дом културе, цркве, путеве… Не размишља он много кад су деца и њихово образовање у питању, иако је реч о позамашној своти новца. Мислим да смо одабрали и поузданог извођача радова, фирму „Муниципијум“ у власништву Синише Михајловића, који се роковима и квалитетом доказао, па не сумњам да ће сви послови бити окончани до почетка наредне школске године – објашњава нам Миломиров рођак Радоје Главчић.

Посебно је занимљиво што је Миломир Главчић још давне 1936. године у Државној школи у Јошаничкој Бањи, како се тада звала, завршио четврти разред осмолетке и одатле кренуо на изучавање заната у Београд. Чим се рат завршио отишао је у војску, па онда неизвесним животним путем, пуним препрека све док се није скрасио у Канади, покрај Нијагариних водопада.

У Србију није долазио од када је отишао из родне домовине, преко Преспанског језера када је крочио на обалу Грчке, а од тада се на јучерашњи дан навршило пуних седам деценија. Међутим, свој родни крај није заборавио па, ето, ни своју основну школу.

– Истина, Миломир је учио овде, у овој основној школи, али у згради која је срушена 1964. године да би се саградила ова у чију поправку после никада није улагано. Зато смо пресрећни што ћемо од наредне школске године имати, такорећи, нову зграду. У њој сада, од првог до осмог разреда учи 101 ђак у девет одељења, а запослених је тридесет троје – каже за „Политику“ Валентина Ђоковић, директорка школе у Јошаничкој Бањи.

Уложио и у вртић, помогао рођаке

Крајем протекле недеље, када је објављено да ће Главчић помоћи обнову школе у оближњој згради Дома културе, за чију је градњу овај добротвор такође дао око 300.000 евра, а у којој је и дечије обданиште, потпредседник општине Ђорђе Гогић и директорка вртића Виолета Кнежевић отворили су савремено опремљену кухињу, у шта је Главчић уложио 25.000 евра.

Уз то, пре месец дана, својим рођацима и потомцима комшија у селу Ковачи упутио је помоћ у износу од 150.000 евра.

Извор : Политика