Jošanička Banja : Bivši đak obnavlja školu

Vesti0

Zgradu osnovne škole u Jošaničkoj Banji čiji je đak bio pre osam decenija obnoviće dobrotvor Milomir Glavčić iz Kanade

Obnova zgrade osnovne škole u Jošaničkoj Banji trebalo je da otpočne još pre dve godine. S tim projektom opština i rukovodstvo škole konkurisali su za dodelu novca kod resornog ministarstva i, kako to u našim uslovima često biva, tender je oboren pa se čekalo na raspisivanje novog. To čekanje se odužilo i ko zna kada bi ova zgrada kod države došla na red za novac da bivši đak ove škole Milomir Glavčić iz Kanade nije poklonio 170.000 evra za njenu obnovu.

Izabran je izvođač radova pa će čim se okonča školska godina u zgradu ući majstori.

Menjaće dotrajali krov, rasklimana vrata i prozore, obnoviće se podovi, zidovi, fasada… proširiće se i savremeno opremiti sanitarni čvor, i to posebno za dečake i devojčice.

Na ovaj potez dobrotvora reagovala je i opština Raška odlukom da u podizanje ograde, novih staza i uređenje dvorišta iz budžeta uloži 50.000 evra. Tako će ova školska zgrada, u istom dvorištu sa domom kulture, bibliotekom i vrtićem koji su takođe građeni donacijom Glavčića, biti najlepši kompleks u ovom potkopaoničkom mestu.

– Čim sam mu kazao da ima problema sa procedurom oko izdvajanja novca od države odmah je, rekao bih čak i s radošću, odlučio da to on finansira iako je ovde već ulagao u pomenuti dom kulture, crkve, puteve… Ne razmišlja on mnogo kad su deca i njihovo obrazovanje u pitanju, iako je reč o pozamašnoj svoti novca. Mislim da smo odabrali i pouzdanog izvođača radova, firmu „Municipijum“ u vlasništvu Siniše Mihajlovića, koji se rokovima i kvalitetom dokazao, pa ne sumnjam da će svi poslovi biti okončani do početka naredne školske godine – objašnjava nam Milomirov rođak Radoje Glavčić.

Posebno je zanimljivo što je Milomir Glavčić još davne 1936. godine u Državnoj školi u Jošaničkoj Banji, kako se tada zvala, završio četvrti razred osmoletke i odatle krenuo na izučavanje zanata u Beograd. Čim se rat završio otišao je u vojsku, pa onda neizvesnim životnim putem, punim prepreka sve dok se nije skrasio u Kanadi, pokraj Nijagarinih vodopada.

U Srbiju nije dolazio od kada je otišao iz rodne domovine, preko Prespanskog jezera kada je kročio na obalu Grčke, a od tada se na jučerašnji dan navršilo punih sedam decenija. Međutim, svoj rodni kraj nije zaboravio pa, eto, ni svoju osnovnu školu.

– Istina, Milomir je učio ovde, u ovoj osnovnoj školi, ali u zgradi koja je srušena 1964. godine da bi se sagradila ova u čiju popravku posle nikada nije ulagano. Zato smo presrećni što ćemo od naredne školske godine imati, takoreći, novu zgradu. U njoj sada, od prvog do osmog razreda uči 101 đak u devet odeljenja, a zaposlenih je trideset troje – kaže za „Politiku“ Valentina Đoković, direktorka škole u Jošaničkoj Banji.

Uložio i u vrtić, pomogao rođake

Krajem protekle nedelje, kada je objavljeno da će Glavčić pomoći obnovu škole u obližnjoj zgradi Doma kulture, za čiju je gradnju ovaj dobrotvor takođe dao oko 300.000 evra, a u kojoj je i dečije obdanište, potpredsednik opštine Đorđe Gogić i direktorka vrtića Violeta Knežević otvorili su savremeno opremljenu kuhinju, u šta je Glavčić uložio 25.000 evra.

Uz to, pre mesec dana, svojim rođacima i potomcima komšija u selu Kovači uputio je pomoć u iznosu od 150.000 evra.

Izvor : Politika