Магличград

Дивљење и радозналост код путника кроз клисуру Ибра изазива град Маглич, сазидан на високој голој стеновитој купи изнад меандра Ибра, око 20 километара узводно од Краљева. Над њим се надносе величанствени и дивљи обронци и врхови планине Столови, који су често окруњени облацима, док око 200 метара под његовим кулама јутром „плове“ праменови магле над Ибром. Неким чудом, облаци и магле не скривају Маглич, па се увек јасно види стамен и јак као да је истесан од костију планине.

Фото: Марко Радовановић

У долини испод мистериозног Маглича, открили смо једно јако занимљиво место које вреди посетити.   

Удружење „Магличград“ стоји иза пројекта који је отпочео ове године средином маја са циљем претварања старих камених штала под тврђавом у културни центар и еко-хостел са баром и рестораном, у склопу чега су за ову годину уредили и камп у старом шљивику под самим замком.

Такође, обновљена је већ поменута скела породице Ћирића величине 10х3 метра која ће од наредног викенда бесплатно превозити људе преко Ибра на сваких пола сата/сат.

На пројекту активно учествује између 10 и 15 волонтера из света и са локала, а кроз пројекат је до сада прошло преко 50 људи из читавог света.

Што се самог кампа тиче и понуде коју тренутно имају је камп место са струјом, водом, тушевима, интернетом, баром и кухињом.

Камп место за двоје је 500 рсд, док намештен шатор са ваздушним душеком и ћебадима износи 2000 за двоје или трочлану породицу.

Од пића у понуди имају седам врста домаћих ракија из Дедеваца, пиво и вино…

Од хране се у зависности од дана спремају котлиће са шумским печуркама, пасуљ, кари пиринач и сочиво, пита хлеб и хумус, а од посластица ту је баклава, домаћи џемови и штошта још. Тренутно је у изради пица пећ те ће ускоро бити уврштена у понуду.

Доручак 300 рсд, ручак и вечера су по 500 рсд.

За веће групе организују бесплатне туре по тврђави недељом у 9 часова.

Тим је сачињен од археолога, новинара и музичара тако да вам са овом веселом дружином никад није досадно.

Запратите их на Инстаграм и Фејсбук Контакт:  062/8575864 Милош

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here