Manastiru Studenica: Bratski susret sveštenstva studeničkog namesništva

30. aprila 2018. Vesti0

Po blagoslovu igumana studeničkog visokoprepodobnog arhimandrita Tihona, sveštenici studeničkog namesništva sabrali su se u četvrtak 26. 4. 2018. u manastiru Studenici na bratskom sastanku.

Upriličeno je to susretanje kao jedinstven povod za dijalog, razmenu mišljenja i stavova, razrešenje nedoumica, u molitvenoj atmosferi drevne Nemanjićke zadužbine, ali i kao prilika za neformalno druženje  i sportsko nadmetanje pod okriljem svetinje i uz štedro gostoljublje vrednih monaha.

Prvo je izjutra služena Sveta Liturgija, kojom je načalstvovao jeromonah Vitalije, a sasluživali su mu: protonamesnik Zdravko Nikolić, protojerej Radovan Radosavljević, jerej Danilo Petrović, jerej Aleksandar Subotić, jerej Milovan Krupniković, jerej Vladimir Jovanović, jerej Aleksandar Bojović, jerej Milovan Vučković, jerej Nikola Ćurčić i đakon Marko Erić. Nakon zajedničarenja u Svetoj tajni Evharistije, i okrepljenja u gostoprimnici manastira, zajedničko druženje je  nastavljeno na sportskim terenima pokraj manastira, što je služilo ne toliko iskazivanju takmičarskih ambicija, već jednom prisnijem upoznavanju i projavljivanju zajedništva i bratstva, u jednoj srdačnoj i radosnoj atmosferi.

Nakon kratkog predaha i ručka, nastavljeno je sa sastankom i dijalogom, kojom prilikom su izneta i pretresena mnoga pitanje i nedoumice, koje muče sveštenike u pastirskoj praksi, i predloženi su ohrabrujući i podsticajni odgovori i ideje, sve pod mudrim i pronicljivim staranjem oca Vitalija. Tom prilikom je iskazana i želja da se ovakvi susreti češće organizuju, jer se jasno uvidelo koliko su dobrodošli i korisni, i koliko pozitivnih efekata ostavljaju na sveštenstvo, kao vredna i pogodna prilika za, danas nam tako neophodno, međusobno upoznavanje, druženje i  razgovor.

Namesništvo studeničko se još jednom srdačno i iskreno zahvaljuje i blagodari časnim ocima Svetog manastira (igumanu Tihonu, ocu Vitaliju i svim ostalim monasima, iskušenicima i ostaloj braći) na uloženom trudu, ljubaznom dočeku i štedrom gostoprimstvu!

Izvor : Eparhija Žička