Матовића воденица најстарија у Надибру [видео]

До половине прошлог века на Лопатници, једној од наших најлепших и најчистијих река, било је тридесетак воденица, а данас свега три. На задовољство помељара и власника браће Драгана и Бранка Матовића и данас на Лопатници меље поточара саграђена пре скоро два и по века. Они и даље чувају наслеђену воденицу и уређују воденичко окружење.

Лопатница није позната и опевана као Ибар у који се улива у Богутовцу код Краљева, али многи кажу да без своје кристално бистре и хучне притоке ни Ибру не би било посвећено толико песама.

„Рај на земљи!Веома дуго, годинама радим велику капуталну монографију „У потрази за душом Србије“, али сам сигуран да Матовића воденица и ова красна река Лопатница морају да нађу место у монографији,“ каже Драган Радојковић, уметнички фотограф који крстари Србијом у потрази за најлепшим местима и фотографијама које ће се ускоро наћи у монографији.

Матовића воденица је један од драгуља на Лопатници која привлачи пажњу путника намерника и многих туриста који Ибарском магистралом крећу на југ.

„Воденицу је сагради мој прадеда Илија, Карађорђев устаник, 1780. године, наследио је његов син, мој деда Драгутин, па мој отац Александар и сада о њој бринемо ја и мој брат Бранко. Воденица није само извор здраве хране, већ и прави еликсир за душу, јер подстиче здраво размишљање и расположење,“ прича воденичар Драган Матовић. Додаје да његова воденица користи чисту воду с три извора међу којима и воду са извора Богутовачке Бање у свету познате по лечењу психосоматскох и других неуролошких обољења.

У Матовића воденици мељу се пшеница, жути и бели кукуруз за чувену срску проју, затим јечам, раж,пшеница белица, просо а у последње време и хељда. Помељар Радиша Гавриловић меље у лопатничкој поточари произведену у Русији. Каже да брашно самлевено у код браће Драгана и Бранка има посебну арому и укус.

Матовића воденица с уређеним окружењем и базенима,као и цео ток Лопатнице су незаобилазни у туристичкој понуди целог краја у коме се све већи број домаћинстава бави сеоским туризмом, а један од њих је и Светислав Павловић. Он каже да је од пресудног значаја да се што брже реши статус Богутовачке Бање и са заокруженом понудом цео крај би кренуо путем убрзаног привредног развоја.

Припремили: Миланко Даниловић и Ненад Димитријевић