Održan „Maglič fest“

26. maja 2019. Vesti, Turizam, Foto0

Među zidinama i u podnožju srednjovekovnog grada Magliča u Ibarskoj klisuri, uz atraktivne viteške borbe i igre, renesansnu i etno muziku i nastup popularnog Neše Galije, juče je održan treći po redu „Maglič fest“, manifestacija koja promoviše ovu tvrđavu u takozvanoj Dolini vekova nadomak Kraljeva kao atraktivnu kulturno-istorijsku i turističku destinaciju.

U autentičnom duhu srednjovekovne Srbije i Nemanjića, brojni posetioci ove manifestacije mogli su da dožive jednu od najlepših i najbolje očuvanih tvrđava na ovim prostorima, sagrađenu sredinom 13. veka. A, kako bi što vernije dočarali srednji vek u Srbiji, organizatori su se potrudili da i ove godine prirede viteške borbe, razna nadmetanja, radionice starih zanata, srednjovekovni bazar, akrobatske tačke i bogat muzički program ansambala koji izvode etno i renesansnu muziku, guslara i frulaša…

– Na prigodan i lep način podsećamo se slavnih viteških vremena i nastojanja najpre za stvaranje, a potom i za očuvanje srpske države u autentičnom prostoru i ambijentu koji bar na približan način oslikava duh Srbije tokom srednjeg veka – kaže Ilija Savić iz Kraljeva dok sa svojim sinovima posmatra srednjovekovne igre u kojima su učestvovali vitezovi iz dvadesetak družina. – Maglič je pravo blago ovog dela Srbije i lepo je što ova manifestacija osim zabavnog ima i svojevrstan edukativni karakter.

Posle pustošenja Tatara koji su protutnjali ovim područjem, izgradnju Magliča na nadmorskoj visini od 150 metara, započeo je kralj Uroš Prvi Nemanjić kako bi od eventualnih novih najezdi pre svega zaštitio obližnje manastire Žiču, Studenicu i Sopoćane. Nakon pada Srbije pod Tursku vlast u Maglič se smešta turska posada i on postaje središte vojno-administrativne organizacije ove oblasti. Sve do Drugog srpskog ustanka bio je važno strateško utvrđenje. Nepristupačan zbog visokih litica koje ga okružuju sa tri strane – nikada nije vojno osvojen.

Izvor: Info KV Press
Foto: Turistička organizacija Kraljeva