Одржан „Маглич фест“

Међу зидинама и у подножју средњовековног града Маглича у Ибарској клисури, уз атрактивне витешке борбе и игре, ренесансну и етно музику и наступ популарног Неше Галије, јуче је одржан трећи по реду „Маглич фест“, манифестација која промовише ову тврђаву у такозваној Долини векова надомак Краљева као атрактивну културно-историјску и туристичку дестинацију.

У аутентичном духу средњовековне Србије и Немањића, бројни посетиоци ове манифестације могли су да доживе једну од најлепших и најбоље очуваних тврђава на овим просторима, саграђену средином 13. века. А, како би што верније дочарали средњи век у Србији, организатори су се потрудили да и ове године приреде витешке борбе, разна надметањa, радионице старих заната, средњовековни базар, акробатске тачке и богат музички програм ансамбала који изводе етно и ренесансну музику, гуслара и фрулаша…

– На пригодан и леп начин подсећамо се славних витешких времена и настојања најпре за стварање, а потом и за очување српске државе у аутентичном простору и амбијенту који бар на приближан начин осликава дух Србије током средњег века – каже Илија Савић из Краљева док са својим синовима посматра средњовековне игре у којима су учествовали витезови из двадесетак дружина. – Маглич је право благо овог дела Србије и лепо је што ова манифестација осим забавног има и својеврстан едукативни карактер.

После пустошења Татара који су протутњали овим подручјем, изградњу Маглича на надморској висини од 150 метара, започео је краљ Урош Први Немањић како би од евентуалних нових најезди пре свега заштитио оближње манастире Жичу, Студеницу и Сопоћане. Након пада Србије под Турску власт у Маглич се смешта турска посада и он постаје средиште војно-административне организације ове области. Све до Другог српског устанка био је важно стратешко утврђење. Неприступачан због високих литица које га окружују са три стране – никада није војно освојен.

Извор: Info KV Press
Фото: Туристичка организација Краљева