Одржана традиционална манифестација „Нарцисима у походе“

Неколико хиљада заљубљеника у природу и планинара из Краљева и околине, бројних градова широм Србије, па и из земаља у окружењу, окупило се на планини Столови, на традиционалној, 63. по реду манифестацији „Нарцисима у походе“, у организацији ПСД „Гвоздац, а под покровитељством локалне самоуправе.

Фото: Стаменковић Горан

Као ретко где у Србији падине Столова половином маја забеле се од цветова дивљег нарциса, а љубитељи природе не пропуштају прилику да наберу букете овог мирисног цвећа, али и да уживају у нетакнутој лепоти ове планине југозападно од града.

– На ову заиста лепу манифестацију долазим већ шест година за редом са групом пријатеља из Београда и Новог Сада. Аматерски се бавимо планинарењем, а ова питома планина нам је привлачна због јединствених предела и наравно нарциса. Трудимо се да се не префорсирамо и да лаганим ходом за три-четири сата савладамо успон – каже Милош Јаћимовић којег смо затекли на стази.

Уживајући у нетакнутој природи столетних шума, цветних ливада и пропланака, планинари су на Усовици могли и да из непосредне близине виде крдо полудивљих коња који већ дуже од три деценије опстајавају на овом планинском масиву.

Извор: Info KV Press
Фото: Стаменковић Горан