Почиње снимање серије о „Немањићима“: Прва клапа у Студеници

Данас почиње снимање дуго очекиване серије о Немањићима

Све тече по плану што се тиче снимања серијала „Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина“, који ће, за РТС, режирати Марко Маринковић, према сценарију Гордана Михића. А то значи да, као што смо пре месец и по ексклузивно и најавили, данас пада прва клапа овог великог пројекта од 12 епизода. Емитовање би требало да почне крајем године, у којој се обележава осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног.

Почетни кадрови биће снимљени у Студеници, тачније на њеној плажи и мосту, а у њима ће, већ у седам ујутро, заиграти Војин Ћетковић, у улози Стефана Првовенчаног, Нада Шаргин, у улози Рашке, Стефанове полусестре, и Вучић Перовић, као Богдан. Уз њих ће, у пратећим улогама, бити и Оливера Викторовић, Богољуб Митић и Драган Маринковић, а како је све изгледало, моћи ћете да прочитате у сутрашњем броју „Новости“, јер је наша екипа тренутно управо тамо – на лицу места.

– Почињемо са снимањем данас, на Студеничкој реци, после више од шест месеци припрема – каже нам Маринковић, кога смо „пронашли“ на Копаонику. – Ово ми је трећи дан на терену, проверавамо све, бирамо пределе под снегом на којима ћемо снимати санкање и зимске радости. „Хватамо“ последњи дах зиме да бисмо испоштовали сценаристику Гордана Михића. После Студенице, где ћемо провести прву радну недељу, снимаћемо у Београду, да бисмо се, пред крај, преселили у Херцеговину.

Маринковић нам је открио и да ће снимање трајати до средине августа, као и да екипа која ће радити на серији броји чак 180 учесника.

– Између осталих, ту су Небојша Глоговац, у улози Вукана Немањића, Драган Мићановић, у роли Светог Саве, Младен Нелевић, као Стефан Немања… Ангажовани су и млади глумци, јер пратимо историју Немањића кроз четири генерације. Видећемо како одрастају млади принчеви. Дакле, најпре ћемо видети децу, па тинејџере, средњу генерацију и, на крају, главне носиоце улога.

Мићановића смо прекинули у читању сценарија, али нам је, ипак, кратко рекао:

– Управо сада гледам сценарио, а данима већ читам силне велике књиге о животу Светог Саве. Први снимајући дан ми је сад, у суботу, те сам у потпуности посвећен томе.

За крај, позвали смо и онога без чијег „пера“ свега овога не би било – Гордана Михића, заслужног за 500 страна захтевног сценарија.

– Урађене су велике припреме, одговорно се приступило послу, уложени су огроман труд и средства. Цела екипа се ангажовала преко свих мојих очекивања – каже нам Михић. – Маринковић је некада био мој студент, радили смо заједно, и оно што је сигурно јесте то да је он дубоко посвећен тој материји. Снажно осећа, не само историју, већ и људске судбине.

ЗАХТЕВНЕ СЦЕНЕ

Редитељ Маринковић објаснио нам је да су били сложени услови под којима су се одвијале припреме снимања, јер је реч о захтевним сценама, за које је потребно много сценографске и костимске опреме. Снимаће се на аутентичним локацијама, које укључује велики број сакралних објеката, међу којима су Студеница и Црква Светог Петра и Павла у Новом Пазару. Биће и много студијског дела, снимаће се и битке… Смедеревска тврђава представљаће генералне кулисе за Хиландар, у стању из 11. века, а биће рађене и верне реконструкције – што сценографске, што компјутерске.

Извор