Помен српским ратницима на Чемерну и Врановцу

У недељу 11. новембра код Крста на планини Чемерно, служен је парастос погинулим српским војницима од 1912. до 1918. године.

Врх Чемерна / Фото: Горан Николић [Кликом на фотографију погледајте видео]
Овај догађај организовало је Планинарско друштво „Радочело“ из Ушћа, уз заједничку подршку ПСК „Железничар“ и ПАК из Краљева. У реализацији помогли су Ибарски рудници и парохије СПЦ Ушће и Студеница.

Према непотпуним и незваничним подацима, у бици на Чемерну која се догодила пре 104 године погинуло је око 2.000 српских војника и око 650 Аустријанаца. Жртва је била велика, али је битка успела да заустави непријатеља у продору. На Чемерну су и данас видљиви остаци ровова, који сведоче о страдању српских одреда.

Данас нa брду Врановац / Фото: Горан Шљивић

Православним парастосом који су служили свештеници Епархије жичке и пригодним програмом, данас је нa брду Врановац изнад села Пекчаница, одржана централна градска манифестација посвећена обележавању Дана Примирја у првом светском рату, који се од 2012. године у Србији слави и као државни празник.

На овој локацији подигнут је спомен-крст у знак сећања на погибију војника Доњовасојевићке бригаде и Ужичког одреда у саставу Дринске дивизије под командом дивизионог генерала војводе Лакића Војводића, који су положили своје животе на брду Врановац, у борбама са Аустријанцима од 23. до 28. октобра 1915. године, омогућивши повлачење Српске војске ка Солуну.