Pripadnici 98. vazduhoplovne brigade posetili manastir Studenicu

6. aprila 2018. Vesti, Drevna Studenica0

Na Veliki Četvrtak, 05. aprila 2018. grupa pripadnika 98. vazduhoplovne brigade sa vojnog aerodroma „Morava’’ uputili su se na hodočašće put manastira Studenice, carske lavre, velike srpske svetinje, osnovane 1186. godine.

Pripadnici su odmah po dolasku bili ugošćeni prebogatim izlaganjem o manastiru i manastirskim crkvama od strane jerođakona Paladija, posle čega su imali prilike da se upoznaju sa blagom riznice manastira.

Svetom Liturgijom, koja je počela u 10 časova, ovog svetog dana kada je Gospod Isus Hristos ustanovio Tajnu Svetog Pričešća, načalstvovao je jeromonah Vitalije uz sasluženje moje malenkosti, sa jerođakonima Paladijem i Agapijem.

Nadahnuti blagodaću Svete Liturgije i Svetih Tajni, kao blagodaću ovog svetog mesta, vojnici i vojni sužbenici su na trpezi ljubavi sa igumanom manastira, arhimandritom Tihonom, razmenili crkvena i vojnička iskustva i načinili skice planova za dalje međusobno posećivanje i saradnju.

Neka bi Gospod, koga se na današnji dan sećamo kako je oprao noge svojim učenicima, pokazavši im da služe jedni drugima nesebičnom, neuslovljenom ljubavlju, dao da se što više ispunjavamo blagodaću Svetog Duha, posećujući naše svetinje u liturgijskim sabranjima, razvjijajući i učvršćujući naše međuljudske odnose. Amin.

vojni sveštenik
potporučnik Vladimir Blagojević