Прослављен празник преподобне мати Анастасије у Студеници

Празновање преподобне мати Анастасије, мајке првог архиепископа српског, Светог Саве, започело је у манастиру Студеница, у уторак 3. јула 2018. године, свеноћним бедњем. 

Фото: Јована Јовановић

Сутрадан, 4. јула служена је празнична Литургија којом је началствовао Игуман студеничке лавре, архимандрит Тихон, уз саслужење свештенства и монаштва из епархије Жичке и Крушевачке. После прочитаног Јеванђеља архимадрит Тихон се осврнуо на један извод из студеничког типика, који је за потребе овог братства написао Свети Сава:

„На овакав начин треба да појете и на дан успомене блаженопочивше, бивше некада супруге његове, Анастасије монахиње…“. У најстаријим преписима Хиландарског типика одређен је датум успомене Свете Анастасије, 21. јун (то је 4. јул по новом календару). Грешка је настала касније, када је у  црквеном календару празник на датум 22. Јун (5. јул), што је исправљено у календару за 2012. годину. Служба Преподобној Анастасији написана је тек пре неколико деценија.

Игуман Тихон је истакао, да смо на Литургији присутни сви ми: и верни народ, присутна је и благодат Божија, ангели и свети. Овде су свети и телесно са нама, целивамо њихове свете мошти. На овој Литургији присутна је и почивша братија овог манастира. Свети Сава је посебно волео свој манастир и своју братију, што се може ишчитавати са страница типика, који је он овде написао, док је био Игуман, па често користи речи „ наш свети манастир овај“,“ братијо моја и чеда моја возљубљена“ итд.

После Свете Литургије, приређена је трпеза љубави за многобројни народ.

Отац Герасим, из манастира Ђурђевих Ступова довео је младе појце, који су отпевали нову песму о преподобној мати Анастасији.

https://www.instagram.com/p/Bk1_9gFnU2u/?taken-by=podignimostupove