Радови на Краљевој цркви у Студеници

Извор: Манастир Студеница 

У години када прослављамо седам векова од упокојења Светог краља Милутина (1321), у манастиру Студеници одвијају се конзерваторско-рестаураторски радови на цркви Светих Јоакима и Ане, познатијој као „Краљева црква“ по свом ктитору, краљу Милутину.

Овогодишњим активностима обухваћени су санациони радови на одводњавању подземних и атмосферских вода око цркве, конзерваторско-рестаураторски радови на фасадама, тамбуру куполе и елементима архитектонске скулптуре, замени оловног крова, као и на партерном уређењу.

Ради спровођења радова на санацији фасада цркве предузимају се и превентивне мере на заштити изузетно вредног живописа насталог у другој деценији 14. века. У току су и додатна архитектонска истраживања, чији ће резултати допринети целовитијем упознавању и вернијој презентацији ове невелике, али изузетно драгоцене цркве. Њено фреско-сликарство, између осталих вредности, допринело је да се манастир Студеница уврсти на Листу светске културне и природне баштине.

Краљева црква у Студеници подигнута је 1314. године. Њен живопис извели су Михаило и Евтихије, сликари који су по жељи краља Милутина фрескама украсили и његове задужбине Богородицу Љевишку, Прохор Пчињски, Старо Нагоричино, Грачаницу, и цркву Светог Никите код Скопља. Краљевој цркви, по величини најмањој међу Милутиновим задужбинама, припада посебно место по значају складног архитектонског остварења и укупног уметничког домета, племенитости израза, изванредном колориту и високим вредностима стила зидног сликарства.

Радове изводи Републички завод за заштиту споменика културе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here