Спомен преподобног оца нашег Симона у манастиру Студеница

Верни народ се данас сабрао у светој древној Лаври Студеничкој да заблагодари Богу и са братијом манастира прослави спомен великог угодника Божијег , преподобног Симона  монаха, првог српског краља Стефана Првовенчаног. Ове године се уједно обележава и прославља јубилеј – 800 година од крунисања Стефана Немањића 1217. године.

У навечерје празника служено је свеноћно бденије, које је служио јеромонах Виталије Милошевић, а ујутру је служена Света Литургија којом је началствовао јеромонах Виталије Милошевић, а саслуживали су свештеници Александар Бојовић, Милован Крупниковић и Владан Вуковић. После резања славског колача братија манастира је припремила послужење и славски ручак.

Да подсетимо да је наш преподобни краљ учествовао са својом браћом , Светим Савом и краљем Вуканом у осликавању Богородичине Цркве 1209. године у манастиру Студеници , да је ктитор манастира Хиландара и Жиче, да је мудро управљао лађом своје државе по немирном мору прве половеин 13. века , у Европи.

Кондак преподобном Симону;  глас 8

Био си милостив и кротак, оче Симоне,отаџбини си добро послужио, и после  смрти твоје нам мошти показују преславно виђење. Зато подајући исцељења онома који ти са вером притичу, не заборави и нас који ти се молимо, него испроси мир и велику милост душама нашим, да ти кличемо: радуј се, свети оче Симоне.