Srednjovekovna borba vitezova u Studenici

7. juna 2017. Foto0

Na Duhovski ponedeljak gosti manastira Studenice bile su jedna srpska i dve ruske zanimljive porodice koje se bave učenjem i izvođenjem srednjovekovnih ratnih borilačkih veština.

Na predlog igumana studeničkog arhimandrita Tihona pozvani su učenici i nastavnici iz OŠ“ Stefan Nemanja“ iz Studenice, koji su se odazvali i prisustvovali demonstraciji ratnih veština na platou ispred manastira.

Vitezovi su ubrzo u igru uključili i studeničke đake i pokazali im srednjovekovne igre za decu. Oni su tom prilikom bili obučeni u male srednjevekovne oklope i pancire, koje koriste mlađi članovi ovih viteških družina u čijim redovima se takođe nalaze žene i deca.

Valja napomenuti da je promocija i bavljenje ovim i sličnim veštinama dosta zastupljena u Evropi i Rusiji. Članovi družine koja je posetila Studenicu učestvovali su na nedavnoj smotri koja je održana na Beogradskoj tvrđavi.

Bavljenjem ovim sportom razvijaju se lepe osobine časti, viteštva , rodoljublja a pre svega zajednice, što je svakom čoveku u svakom vremenu uvek potrebno.

Željko Đurović