Студеничка моба

21. августа 2018. Древна Студеница, Фото0

Моба је давнашњи народни обичај удруживања рада и најчешћи вид међусобног помагања на селу. Рад је добровољан, а домаћин је обавезан да раднике што боље угости.

Прикупљање траве, или народски речено плаштење, увек је био радостан догађај у Студеничком манастиру. Трава се покоси машински за један дан, а сутрадан се балира и превози у велики силос.

За овај посао, потребно је да као прво Господ благослови благу годину, да трава роди ; сунчано време да се трава покоси и осуши. Други део ове приче је учествовање братства манастира, радника, мештана и групе пријатеља из Александровца, који већ неколико година уназад  долазе на мобу.

Само онај ко је радио овакве послове зна, каква је радост дружења, како је укусна трпеза у доброј хладовини на Пољанама. У једном дану, са површине од 10 хектара, са ливада Пољане и  на Луци, прикупљено је 2500 бала сена, што ће бити довољно у зимском периоду за исхрану манастирских оваца.

Братство манастира Студенице се захвалило свима који су помогли у реализацији овог посла, у нади да се, ако Бог да, и догодине састанемо на истом месту.