Studenička moba

21. avgusta 2018. Drevna Studenica, Foto0

Moba je davnašnji narodni običaj udruživanja rada i najčešći vid međusobnog pomaganja na selu. Rad je dobrovoljan, a domaćin je obavezan da radnike što bolje ugosti.

Prikupljanje trave, ili narodski rečeno plaštenje, uvek je bio radostan događaj u Studeničkom manastiru. Trava se pokosi mašinski za jedan dan, a sutradan se balira i prevozi u veliki silos.

Za ovaj posao, potrebno je da kao prvo Gospod blagoslovi blagu godinu, da trava rodi ; sunčano vreme da se trava pokosi i osuši. Drugi deo ove priče je učestvovanje bratstva manastira, radnika, meštana i grupe prijatelja iz Aleksandrovca, koji već nekoliko godina unazad  dolaze na mobu.

Samo onaj ko je radio ovakve poslove zna, kakva je radost druženja, kako je ukusna trpeza u dobroj hladovini na Poljanama. U jednom danu, sa površine od 10 hektara, sa livada Poljane i  na Luci, prikupljeno je 2500 bala sena, što će biti dovoljno u zimskom periodu za ishranu manastirskih ovaca.

Bratstvo manastira Studenice se zahvalilo svima koji su pomogli u realizaciji ovog posla, u nadi da se, ako Bog da, i dogodine sastanemo na istom mestu.