У Богутовцу одржани традицонални „Дани гљива“

У организацији Еко-покрета „Ибар“ и Миколошког друштва “Краљевка”, у Богутовцу овог викенда одржана је традиционална манифестација „Дани Гљива“ која се у граду на Ибру и околини одржава још од 1999. године.

Уз изложбу око 100 јестивих, али и отровних гљива, свежих, сувих па чак и маринираних, око 1.000 посетилаца ове манифестације из Краљева и градова широм Србије, било је у прилици да се детаљно упознају са особинама овог шумског деликатеса, али и отрова. Стручна објашњења о брању, класирању, сушењу и спремању гљива, а пре свега о њиховом разликовању од отровница, посетиоцима су давали стручњаци и активисти из Миколошког друштва.

– Ова манифестација је лепа прилика да се сви мало боље упознамо са овим шумским богатством које би требало да постане српски бренд – каже Мирослав Павловић Кепо, познати краљевачки еколог. – Према стручним проценама у листопадним и четинарским шумама краљевачког краја постоји око 800 различитих печурака, од којих је сигурно јестиво пар стотина. Веома је важно разликовати јестиве гљиве од отровница, зато велики значај придајемо едукативном садржају.

Традиционално, манифестација је „зачињена“ такмичењем у спремању гулаша од гљива. У конкуренцији десетак екипа, најбољи гулаш припремила је екипа краљевачког Еко-покрета „Ибар“, а дегустацијом припремљених специјалитета на крају су били задовољни и чланови жирија, такмичари, као и посетиоци.

Извор: Info KV Press