У Долини векова одржан први „Маглич фест“ [видео]

Подно и међу зидинама средњовековног града Маглича у Ибарској клисури данас је одржан први „Маглич фест“, манифестација која промовише ову тврђаву, смештену у такозваној Долини векова надомак Краљева, као културно-историјску и туристичку дестинацију.

Под слоганом овдашње Туристичке организације „Ожививимо Маглич заједно“, посетиоци манифестације могли су да у аутентичном средњовековном духу доживе једну од најбоље очуваних тврђава на овим просторима. А, како би што верније дочарали средњи век у Србији, организатори су се потрудили да приреде атрактивне виштешке борбе са правим средњовековним оружјем, музички програм у којем су учествовали ансамбли „Ренесанса“, „Херувими“, „Косовски божури“ и група „Руно“, представу глумаца Краљевачког позоришта, као и историјски час о Магличу.

Овај средњовековни град на оштрој окуци реке Ибар и надморској висини од 150 метара, саграђен је средином 13. века након пустошења Татара који су протутњали овим подручјем. Претпоставља се да је због тога краљ Урош Први Немањић започео његову изградњу како би пре свега од евентуалних нових најезди заштитио оближње манастире Жичу, Студеницу и Сопоћане. После пада Србије под Турску власт, Маглич је све до Другог српског устанка био важно стратешко утврђење, неприступачан због високих литица и никада војно освојен, али је убрзо изгубио свој значај.

Програм првог „Маглич феста“ зачињен је дегустацијом средњовековне хране по аутентичним рецептима, а вино се пило из – дрвених чаша.

Извор : Info KV Press