Bratstvo Studenice i vatrogasci na zajedničkom zadatku

17. avgusta 2018. Vesti0

U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Studenici juče je predstavljen projekat „Izgradnja vodozahvata za zaštitu Rezervata biosfere Golija-Studenica od šumskih požara“.

Ovaj projekat koji sa 1,9 miliona dinara finansiraju Ministarstvo zaštite životne sredine, DVD Kraljevo i donatori, podrazumeva izgradnju vodozahvata sa rezervoarom od 24 kubika u kome će se prikupljati površinske vode, kao i opremanje i vatrogasnu obuku lokalnog stanovništva i monaha srednjovekovnog manastira Studenice kako bi pravovremeno mogli da se suprotstave početnoj fazi požara, ali i da učestvuju u gašenju šumskih vatrenih stihija.

– Zadovoljni smo što se ovde formiralo Dobrovoljno vatrogasno društvo. Znamo da je prethodnih godina na ovom području izbilo nekoliko požara u čijem gašenju su učestvovali i monasi iz bratstva manastira Studenice. Podržavamo ovu akciju, a nekoliko članova našeg bratstva prošlo je vatrogasnu obuku. To je bila prilika i da naučimo nešto novo, ali i da učestvujemo u društveno-solidarnim aktivnostima – kaže monah Siluan ispred manastira Studenice.

Nosilac ovog važnog projekta je DVD Kraljevo u partnerstvu sa manastirom Studenica, JP „Srbijašume“ i ovdašnjom Osnovnom školom „Stefan Nemanja“.

– Vatrogasnu obuku je do sada volonterski završilo 28 meštana i monaha, predstoji nam nabavka opreme, naprtnjača i jednog vatrogasnog vozila za ovo područje – ističe Milutin Vukosavljević, komandant štaba Vatrogasnog Saveza Srbije.

Prema rečima Rada Vranića iz JP „Srbijašume“, na području Rezervata biosfere Golija-Studenica, šumski požari su prethodnih godina napravili veliku štetu.

– Zato je izgradanja vodozahvata u šumi na manastirskom zemljištu, predviđenog za punjenje naprtnjača od izuzetnog značaja za ceo studenički kraj – naglasio je Vranić. – Uz taj projekat, napravićemo i jedno korito, odnosno pojilo za stoku i divljač.

Izvor: Info KV Press

Foto: Goran Šljivić