Братство Студенице и ватрогасци на заједничком задатку

У просторијама Добровољног ватрогасног друштва у Студеници јуче је представљен пројекат „Изградња водозахвата за заштиту Резервата биосфере Голија-Студеница од шумских пожара“.

Овај пројекат који са 1,9 милиона динара финансирају Министарство заштите животне средине, ДВД Краљево и донатори, подразумева изградњу водозахвата са резервоаром од 24 кубика у коме ће се прикупљати површинске воде, као и опремање и ватрогасну обуку локалног становништва и монаха средњовековног манастира Студенице како би правовремено могли да се супротставе почетној фази пожара, али и да учествују у гашењу шумских ватрених стихија.

– Задовољни смо што се овде формирало Добровољно ватрогасно друштво. Знамо да је претходних година на овом подручју избило неколико пожара у чијем гашењу су учествовали и монаси из братства манастира Студенице. Подржавамо ову акцију, а неколико чланова нашег братства прошло је ватрогасну обуку. То је била прилика и да научимо нешто ново, али и да учествујемо у друштвено-солидарним активностима – каже монах Силуан испред манастира Студенице.

Носилац овог важног пројекта је ДВД Краљево у партнерству са манастиром Студеница, ЈП „Србијашуме“ и овдашњом Основном школом „Стефан Немања“.

– Ватрогасну обуку је до сада волонтерски завршило 28 мештана и монаха, предстоји нам набавка опреме, напртњача и једног ватрогасног возила за ово подручје – истиче Милутин Вукосављевић, командант штаба Ватрогасног Савеза Србије.

Према речима Рада Вранића из ЈП „Србијашуме“, на подручју Резервата биосфере Голија-Студеница, шумски пожари су претходних година направили велику штету.

– Зато је изградања водозахвата у шуми на манастирском земљишту, предвиђеног за пуњење напртњача од изузетног значаја за цео студенички крај – нагласио је Вранић. – Уз тај пројекат, направићемо и једно корито, односно појило за стоку и дивљач.

Извор: Info KV Press

Фото: Горан Шљивић