Zaštita rezervata „Golija – Studenica“ od požara

14. avgusta 2018. Vesti, Najave0

Oko dva miliona dinara biće uloženo u izgradnju rezervoara u kome će se nakupljati površinske vode i u opremanje i obuku lokalnog stanovništva i monaha da se suprotstave početnoj fazi požara i doprinesu gašenju većih šumskih požara

U četvrtak, 16. avgusta, u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Studenica“ u Studenici (Brezova bb) u 11:00 časova, biće predstavljen projekat „Izgradnja kapaciteta za zaštitu područja Rezervata biosfere ‘Golija-Studenica’ od šumskih požara“.

Projekat podrazumeva izgradnju vodozahvata – rezervoara u kome će se nakupljati površinske vode, kao i opremanje i obuku lokalnog stanovništva i monaha da se suprotstave početnoj fazi požara i doprinesu gašenju većih šumskih požara.

Nosilac projekta je Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo, a partneri na projektu su Manastir Studenica, JP „Srbijašume“, MZ Studenica, OŠ „Stefan Nemanja“ Studenica.

Vrednost projekta je 1.929.800 dinara, a sredstva obezbeđuju Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Kraljevo i donatori.

Izvor: Krug portal