Црква Светог Николе -Никољача

Црква Светог Николе коју мештани села Рудно, у коме се налази, називају Никољача, налази се на 1158 метара надморске висине, на изузетно скривеном месту. Није познато зашто је градитељима ове мале цркве било потребно овако скровито место.

Црква није имала ризницу да би је пљачкали, а у њој једва да може да буде присутно 4-5 особа. Препоставља се да је она служила као нека врста одморишта за караване који су туда пролазили.

Иако се налази на само 15 км од Студенице, висинска разлика између Студенице и ове цркве је велика и износи око 570 метара. Натовареним караванима који би ишли из Студенице био је потребан цео дан да се попењу на Рудно, одакле су путеви водили према многим правцима.

Због тога се претпоставља да су каравани ноћивали на овом тајном и скровитом месту, у сред густе шуме, које је и данас прилично тешко открити, и на тај начин се крили од пљачкаша.

Црква је направљане од камена, од које је урађен и кров. Писаних трагова о ктитору, мајсторима који су правили, као и о години изградње нема. Верује се да је направљена у исто време кад је направљен и манастир Студеница и да је у то време била и извиђачко место.

До Никољаче се долази из села Рудно, делом кроз густу шуму.

Стаза којом се долази дугачка је око 2 километра и обележена је, а готово је немогуће наћи Никољачу уколико се не прате маркери. Све док се не дође на неких тридесетак метара од цркве, нећете бити сигурни да је то прави пут. Никољача није осликана, а унутра постоји мали дрвени иконостас. Димензије цркве су 3х5 метара.

Извор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here