Дан примирја обележен на Врановцу

Парастосом који су служили свештеници Епархије жичке, пригодним програмом глумаца локалног позоришта и ученика музичке школе „Стеван Мокрањац“ , данас је нa брду Врановац изнад села Пекчаница, одржана централна градска манифестација посвећена обележавању стоте годишњице завршетка Првог светског рата и Дана Примирја у првом светском рату који се од 2012. године у Србији слави и као државни празник.

На овој локацији подигнут је спомен крст у знак сећања на погибију војника Доњовасојевићке бригаде и Ужичког одреда у саставу Дринске дивизије под командом дивизионог генерала војводе Лакића Војводића, који су положили своје животе на брду Врановац, у борбама са Аустријанцима од 23. до 28. октобра 1915. године, омогућивши повлачење Српске војске ка Солуну.

У присуству многобројних Краљевчана и мештана околних села, венце на спомен крст на Врановцу положили су председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић са сарадницима, представници Рашког управног округа, војске, полиције, борачких и других организација и удружења.

Извор: Info KV Press