Дечији камп „Студеница“

По благослову игумана студеничког високопреподобног архимандрита Тихона, манастир Студеница је и ове године угостио малишане из енклава са Косова и Метохије, на дечијем кампу који је одржан у периоду од 17. до 23. августа.

Циљ кампа је да деца проведу део распуста у Србији, ван енклава у којима живе, да упознају и заволе своју културу и традицију, да се опусте и уживају, и да Студеница остане заувек у њиховим срцима.

Деца су недељу дана уживала у величанственој прилици да бораве у нашој највећој светињи са својим наставницима Оливером Вујић и Страхињом Здравковић.

Од првобитне замисли и жеље за оваквим кампом од пре 20 година и његове успешне реализације све до данас, заслужна је госпођа Зорица Орбовић, на радост стотине деце која су прошла кроз овај камп.

 Реализацију кампа помогла је канцеларија за Косово и Метохија обезбедивши новац за превоз деце, а значајну подршку  пружио им је и председник општине Витина, Владан Богдановић.

Поред тога што су се деца на најлепши могући начин још више упознала са својом културом и традицијом у овој дивној задужбини Стефана Немање, за њих су организовани и забавни садржаји какви приличе летњем распусту. Целодневни боравак у Врњачкој бањи, посета базену и луна парку,као и ручак у врхунском ресторану био је незабораван. Излет у Јошаничку бању, и посета аква парку ‘’ Драгуљица’’ такоће је била права авантура.

Најлепши доживљај за малишане била је посета Испосницама Светог Саве. Много је труда требало уложити и стићи до овог јединственог места на свету где је једно време боравио нас Свети Сава. Ово место оставља неизбрисив траг за цео живот.

Седмодневно летовање најверније описују речи мале Селене Стоиљковић са Косова :

 “Свима у мом крају причам како сам се лепо провела и како ми је било лепо тамо. Кад би могла да изаберем да одем на било коју екскурзију, изабрала бих да опет идем у Студеницу.“