„Маглич фест“ 2022.

Подно манастира Студеница, у лепом амбијенту и великом броју посетилаца одржан је овогодишњи „Маглич фест“. Велики број посетилаца, како самих мештана, тако и гостију из читаве Србије уживали су у одличном програму, сада већ култне манифестације.

На самом почетку интонирана је државна химна „Боже правде“ у извођењу црквеног хора „Свети Архиђакон Стефан“, након чега су се присутнима обратили градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и директор Туристичке организације града Краљева Ана Миросављевић.

На платоу испред манастира Студенице припремљен је богат културно-уметнички програм у ком су учествовали: КУД „Краљевачка ризница“, KУД „Карановац“ и ансамбл „Амабиле арт“. У наставку су организовани концерти наших познатих групе „357“, „Река “ и  „Бурнс“, што је пропраћено великим интересовањем присутне публике.

Посетиоци су могли у Витешком селу да погледају средњевековне предмете, оклопе, мачеве, копља која су красила наше витезове, али и да се  фотографишу са витезовима, принцезама, трубадурима, али и соколима који красе наше краљевско престо.

Поред медицинског кампа,  средњовековне пчеларске радионице, стреличарског дворишта у ком су могли да се опробају у гађању луком и стрелом, копљем или секиром, посетиоци су могли да уживају у витешким борбама наших одважних витезова и витешким коњичким вештина.

Најмлађим малишанина пажњу су привукли трубадури, жонглери и дворске луде,  а неизоставни део је било фотографисање са  соколима.

 У оквиру саме манифестације приређен је велики број радионица које су имале за циљ да прикажу старе занате :  израде мозаика, ковачки занат, дуборез, калиграфија, израда накита, ткање и опанчарство.

Према подацима Туристичке организације града Краљева манифестацију је посетило 10.000 посетилаца.

Аутор текста и фотографија: Хаџи Никола Михајловић | Студеница Инфо