Документарац о „Нушићијади” – пола века празника хумора

Вести, Култура0

Нушићијада слави 50 година постојања. Тим поводом снимљен је документарац који сведочи о зачетку ивањичког празника културе, хумора и радости, али и значају културе за једну заједницу.

Бројни саговорници, познаваоци културе и уметности, глумци, режисери, професори, академски радници, својим сведочењима о Нушићијади, Ивањици и њеног специфичној атмосфери, учинили су овај филм посебно значајним.

– Ивањица је једино место у којем сам икада снимао, а одакле глумци током паузе и одмора нису одлазили, већ су и своје породице доводили и остајали у Ивањици – рекао је Здравко Шотра, наш чувени редитељ чија су серија и филм „Више од игре“ идентитетски обележили варош на Моравици.

Шотра је говорио о својим сећањима на снимања у “Малом Холивуду”, бројним анегдотама глумаца и професионалаца из света уметности, као и разлозима о престанку снимања у Ивањици. У филму редитељке Нарцисе Даријевић Марковић, професорке Факултета драмских уметности и чланице фестивалског тима Нушићијаде, говорио је и Петар Божовић, велики глумац и дугогодишњи пријатељ Нушићијаде. Каже, за Ивањицу га вежу многе бројне успомене као што су рођење сина током једног од снимања, пријатељи које је у овој вароши стекао, те захваљујући тој љубави подржава Нушићијаду од њене обнове.

О важности ироније и хумора говорио је и велики редитељ Горан Марковић.

– Хумора има свуда где има бола, и веома је важно тај бол проживети кроз смех – казао је у осврту на везу нашег фестивала са великим комедиографом чије име носи. Зоран Кесић, новинар, хумориста и редовни гост фестивала, баш као ни Војкан Арсић, редитељ представе „Сумњиво лице“, не сматра да је Нушићијада толико храбра колико луда због дозвољавања хумора на рачун сваког система, појединца или појаве. С њима се слаже Петар Арбутина, родоначелник ивањичког “Сатирања”, који сматра да је Нушићијада показала да је Нушић и т екако жив и да се на његовом трагу може и стварати и живети.

Филм ће биће премијерно приказан 24. августа, дан пре званичног отварања фестивала, у оквиру свечане академије.

Сећање на почетак

Своје утиске и лични доживљај Нушићијаде за овај документарни филм пренели су и Ивањичани који памте стару Нушићијаду, Милован Кривокућа, Божидар Кривокућа, Рашко Нешовановић, професор Миломир Станић и Божидар Глинтић, председник општине Ивањица, Зоран Лазовић, кафеџије Дејан Парезановић, Горан Милинковић, костимограф фестивала Снежана Милинковић, волонтери и чланови тима фестивала. О Нушићијади је причала и Јелисавета – Сека Саблић, Весна Станковић, унук Бранислава Нушића Иван Предић и други.

Извор: Блиц