Голија последње уточиште за најређе сове у Србији

Голија је једно од последњих уточишта за две најређе врсте сова у Србији чији је опстанак на тој планини угрожен изградњом туристичких одмаралишта, указује Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, које је започело истраживачку експедицију картирања птица у Парку природе „Голија”.

Реч је о гаћастој кукумавци и малој сови, најређим совама које настањују Србију, а које су се због угрожености нашле у „Црвеној књизи птица Србије”, наводи се у саопштењу Друштва и додаје да те две врсте деле исто станиште – старе и очуване четинарске шуме Голије.

Орнитолози су на тој планини забележили две мале сове, а осам гаћастих кукумавки су успели да ухвате и прстенују.

„Мала сова је први пут уочена у парку природе с пролећа ове године када су је забележили чланови Краљевског академског природњачког друштва ‘Балкан’”, каже Никола Станојевић, који координира пројектом „Грађани и цивилно друштво за одрживи развој Голије”.

Гаћаста кукумавка (Фото Друштво за заштиту и проучавање птица Србије)

Он објашњава да су пространство шуме и њена очуваност разлог зашто је осам одсто популације гаћасте кукумавке у Србији управо забележено на Голији.

Наглашава да опстанак ове две врсте сова на Голији угрожава низ пројеката, чији је циљ изградња великог планинског одмаралишта, у првом реду за зимске спортове, попут алпског скијања.

То ће, упозорава Станојевић, имати изразито негативан утицај на природне вредности тог подручја и указује да Голија има не само статус заштићеног парка природе већ да је део еколошке мреже Србије и да је значајно подручје за птице, биљке, лептире…

Прстеновање гаћасте кукумавке (Фото Друштво за заштиту и проучавање птица Србије)

Такође, Голија је и једно од два подручја које у Србији има статус резерват из програма Унеска „Човек и биосфера”.

„Да би се обезбедила сигурна будућност угроженим врстама, попут гаћасте кукумавке и мале сове, треба се окренути ка одрживим облицима туризма. Шансу за опстанак и развој села на Голији треба тражити у екотуризму и производњи високовредне хране”, наводи се у саопштењу Друштва.

Извор: Политика