Капела на Чемерну крајем 2018.

7. децембра 2017. Вести0

Чланови Одбора за обележавање века од завршетка Првог светског рата најавили да ће им бити одобрена локација за градњу спомен капеле посвећене борцима погинулим у ратовима од 1915. закључно са НАТО бомбардовањем

Након састанка Градског одбора за обележавање сто година од завршетка Првог светског рата, на коме је анализиран рад Одбора у протеклом периоду и представљени Предлог плана рада за 2018. годину и задаци координатора, главни координатор Одбора за обележавање стоте годишњице од завршетка Првог светског рата Радоје Томашевић, члан Градског већа града Краљева, упознао је новинаре са досадашњим резултатима и будућим плановима.

Намера је да се, упознавањем медија са активностима Одбора, средства информисања много више укључе у праћење рада Одбора.

Томашевић је рекао да је упућен захтев Министарству културе и информисања у којем је Одбор тражио да се одобри локација за изградњу војничке спомен-капеле на планини Чемерно, посвећене погинулим борцима у ослободилачким ратовима од 1915. закључно са НАТО бомбардовањем.

– Добили смо одговор да ће нам бити одобрена локација. Град Краљево ће четири хектара земље добити у свој посед, јер простор на којем треба да се изгради војничка спомен-капела није целим делом на територији града Краљева. Постављен је и освештан камен-темељац на планини Чемерно, где ће, до краја следеће године, бити изграђена војничка спомен-капела. Одржано је неколико парастоса погинулима у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године и у НАТО агресији. Први пут су на тим парастосима читана имена погинулих бораца. На парастосу на брду Врановац било је присутно око 400 људи – изнео је неке од активности координатор Одбора апелујући на новинаре да убудуће више медијски прате активности Одбора.

Томашевић је изјавио и да је одржано више пригодних предавања на тему борби које су се на овим просторима догађале, на просторима града Краљева, припремљена су четири тома књига – две су већ у рецензији, а до краја јуна следеће године ће све четири књиге бити издате и одштампане. У припреми је и веб-сајт који ће, према речима Томашевића, бити доступан у наредних десетак дана.

– Упућено је донаторско писмо на две стотине двадесет адреса и до сада је прикупљено око две стотине педесет хиљада динара за изградњу војничке спомен-капеле на планини Чемерно. Очекујемо да ће одзив донатора да буде знатно већи по завршетку завршног рачуна фирми – поручио је координатор Градског одбора за обележавање сто година од завршетка Првог светског рата. Он је још једном позвао медије да прате активности Одбора и обавештавају јавност о корацима будући да се ради о, како је нагласио, „догађају од изузетног народног, црквеног и државног значаја, како по значају борби, због великог броја жртава, тако и због због настојања ове генерације да погинуле отргнемо од заборава, а да младе генерације надахнемо патриотизмом за одбрану отаџбине и да сви схвате да слобода нема цену“.

Извор: Круг