Крст на Столовима као кип Исуса у Рију [видео]

На планини Столови код Краљева, на врху Усовица и надморској висини од 1.375 метара, гради се православни крст висине 33,5 метара и тежак 40 тона. Биће направљен од прохрома, финансира се из донација, а благослов је дала Епархија Жичка. Градња ће коштати најмање 100.000 евра, а видеће га пола Србије.

Прошлог лета, радови су почели. Темељ је ископан и бетониран. Занимљиво је да миксери који праве бетон нису могли да се попну на врх Усовица, због неприступачног терена, па је он морао да се прави на лицу места. Темељ за крст ископан је на дубини од три метра.

– Око 135 кубика бетона је било потребно да се направи стопа темеља који је иначе армиран, а око 6.500 килограма ребрасте арматуре је уграђено. Постављени су и носачи који ће носити преостали део крста. То је био велики изазов за нас јер је терен неприступачан – каже Јовица Милић, грађевински инжењер.

Колико ће се дуго Крст на Столовима градити, зависи од прикупљених средстава. Према речима протојереја Љубинка Костића, посао би у том случају могао бити завршен и у једној грађевинској сезони.

– Надам се да ћемо успети да га завршимо за неко краће време. Тада би он могао бити добар прилог садашње генерације Краљевчана, осмовековном јубилеју аутокефалности СПЦ, који се слави 2019. године. Крст на Столовима се гради искључиво уз помоћ добровољних прилога појединаца и приватних фирми – рекао је Костић.

Идеја за подизање крста потекла је из Планинарског друштва “Гвоздац” из Краљева још пре десетак година, која је затим подржана благословом владике Хризостома, тадашњег епископа Жичке епархије.

ЈП „Србијашуме“ су Епархији Жичкој уступиле плац на самом врху Усовица, како би се поставио крст који ће бити окренут према Краљеву.

– Врх Усовица је наменски изабран, јер би се онда Крст могао видети из највећег дела Србије, али и околних земаља. У Краљеву помало бежимо од своје историје, и заборављамо да су у нашој околини настали и Жича и Студеница. Зато је овај град невероватан за српску историју, цркву и државу – рекао је Мирослав Станић, председник друштва „Гвоздац“.

Крст на Столовима видеће се из многих делова Србије, са Јастрепца, Рудника, Копаоника, а биће и осветљен. Струја која ће крст осветљавати, добијаће се из соларних ћелија или мини-ветрењаче која ће бити постављена на врху. Тешко је рећи колико ће коштати, али сигурно је да ће за целоукупну градња бити потребно више од 100.000 евра.

Крст на Столовима се гради и у част војника српске војске који су приликом повлачења у I светском рату погинули на Столовима, где су се иначе водиле жестоке борбе.

Извор: Србија Видео , РТВКВ