Посета капетана Мариноса Рицудиса манастиру Студеница

У среду, 24 јануара 2018. године, манастир Студеницу су посетили бивши потпоручник Ратне морнарице  Републике Грчке, господин Маринос Рицудис  са својом супругом Хрисанти, и свештеник Никола Гачевић.

Наиме по благослову Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, свештеник Никола довео је у Србију господина Мариноса. У уторак 23. јануара у српској Патријаршији, Његова Светост Патријарх Српски господин Иринеј, одликовао га је орденом Светог цара Константина, којим му се на слимболичан начин захвалимо за храбро и јуначко деловање.

Прича о грчком официру који је за вријеме НАТО агресије 1999. године одбио да узме учешћа у операцијама Алијансе и окренуо брод назад у луку, мало је позната. Он је због тога завршио и на суду и у затвору, након чега је напустио ратну морнарицу. Ово је његова прва посета Србији. После 18 година примио је давно заслужено признање.

У току пријатног разговора у манастиру Студеница господин Маринос Рицудис испричао нам је да је тај његов потез уздрмао све у грчкој војсци и да је почела да се спрема реакција грчког народа, као подршка својој православној браћи Србима.  Грчка влада је у том тренутку имала велики притисак од Америке да настави интезивно учешће у НАТО агресији, али се влада једноставно уплашила јавног мњења, и да јој је то било оправдање за одустајање од  даљег војног деловања. Треба  поменути да нам је грчки народ  доста помогао и током рата у Босни и Херцеговини.

Приликом сусрета и у знак захвалности на указаној пажњи и гостопримству капетан Маринос je братству манастира Студенице поклонио део униформе са којом је служио на војном броду.

„Као православац не могу да бомбардујем братски народ“ – Маринос Рицудис 2000. године