Пријатељи из Француске прославили Светог Саву у Студеници

28. јануара 2018. Вести, Древна Студеница0

Велики пријатељи нашег народа, господин Рицудис Маринос одликован орденом Светог цара Константина, и господин Арон Гујон одликован орденом Светога Саве I реда, посетили су Студенички крај.

Након свечаности у згради Српске Патријаршије, господидин Рицудис посетио је манастир Градац, а затим и манастир Студеницу. Сутрадан, господин Маринос се са својом супругом Хрисанти поклонио моштима Преподобног Симеона Мироточивог те провео време дружећи се са братијом манастира.

Том приликом у знак поштовања према ктитору Студенице Преподобном Симеону и захвалности на указаној пажњи и гостопримству од стране братије Манастира г. Маринос je братству манастира Студенице поклонио део униформе са којом је служио на војном броду.

Господину Рицудису је Његова Светост Патријарх срски г. Иринеј уручио орден Светог цара Константина Великог јер је одбио да учествује у НАТО бомбардовању Србије 1999. године

У среду 26. јануара у Дому културе Рашке у организацији градског свештенства одржана је трибина у којој су учествовали г. Арно Гујон, г. Александар Гајшек и г-ђа Александра Нинковић.

Учесници трибине, која је била веома посећена, празник Светога Саве су прославили у манастиру Студеници. Након Свете Лиругије Игуман Студенице Архимандрит Тихон госте је повео у Основну Школу Стефан Намања у Студеници где су са децом, директором школе Томиславом Пешићем и домаћинима школске Славе – породицом Антонијевић из Мланче и осталим гостима учествовали у резању славског колача.

Након тога су се гости обратили ђацима, њиховим родитељима и запосленима у школи где су истакли значај прослављања школске славе и потребом да се у данашњем тешком времену треба угледати на светле примере из наше историје. Александра Нинковић Ташић је говорила о значају рада и дела Михаила Пупина и Николе Тесле.

Господин Гајшек се обратио присутнима,  ширећи своје добро и позитивно расположење. Посебно дирљиво и поучно било је обраћање господина Арно Гујона, оснивача добротворне организације „Солидарност за Косово“,  који је деци говорио како је сам као француз заволео српски народ и посветио му свој хуманитарни рад.

Извор: Манастир Студеница