Свети Сава – школска слава

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, стога је заштитник просветних установа. Обележава се 27.  јануара и тог дана све школе имају радни, али ненаставни дан, а обичај је и да се слави, па се поводом Светог Саве у школама организују свечане приредбе и академије.  Савиндан је свечано прослављен и у основним школама у Ушћу и Студеници.

На манифестацији „Светосавски дани“ која је одржана 25. јануара 2018. године у организацији Друштва за српски језик и књижевност Краљево, одржано је такмичење из области књижевности и језичке културе за ученике 6. разреда.

Основну школу „Милун Ивановић“ из Ушћа представљао је тим од три ученика: Милица Медаровић, Марта Цветковић и Коста Богојевић. Они су се такмичили појединачно из језичке културе, свако из своје изабране области: Милица у изражајном читању датог текста, Марта у сажетом препричавању истог текста, а Коста у беседи. Као тим одговарали су на 20 питања из области везаних за књижевнотеоријске појмове. На такмичењу је учествовало 7 школа из Краљева и околине, а тим школе „Милун Ивановић“ из Ушћа је освојио запажено 2. место.

У Ушћу је сутрадан, 26.јануара 2018. oрганизован Светосавски школски турнир у стоном тенису за ученике и ученице старијих разреда основне школе. У категорији дечака убедљиво најбољи је био Вељко Алексић,VII/1 , са седам победа, који је освојио 1. место на турниру.  Друго место освојио је ученик VIII/2 ,  Владимир Топаловић, док је трећи био Марко Лишанин, VI/2. У категорији девојчица најуспешнија је била Наташа Банковић,  из VIII/3 издвојеног одељења у Гокчаници, која је једина победила у сва три меча.

Врхунац обележавања Светосавских дана у  основној школи „Милун Ивановић“ биле су приредбе у којима су учествовали ученици и приказали своје раскошне таленте. У приредби одржаној 27. јануара 2018. године у школи у Гокчаници учествовали су сви ученици овог издвојеног одељења. Програм је био разноврстан, а костими и сцена богати.

Централна приредба одржана је, такође 27.1.2018. у Дому културе „Студеница“ у Ушћу. Могло се чути и научити о животу Светог Саве и ономе што је проповедао. У првом плану биле су позитивне људске вредности, као и добронамерни савети за живот, с акцентом на важност образовања. Сала Дома културе била је препуна публике, али и мира и спокоја којима је одисао читав програм.

Свечано је било и у Студеници.

Ученици Основне школе „Стефан Немања“  у Студеници обележили су школску славу Светог Саву пригодним свечаним програмом. Прослави су присуствовали поред директора школе Томислава Пешића и остаучитељи, наставници, директор школе и родитељи ученика.

Игуман манастира Студеница Архимандрит Тихон довео je у госте Арно Гујона, хуманисту, оснивача и директора француске НВО „Солидарност за Косово“, Александру Нинковић Ташић, председницу Образовно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“ и ауторку Пупин меморијалног пројекта у земљи и региону, као и новинара Александра Гајшека, аутора и водитеља емисије „Агапе“ на РТВ Студију Б. Они су се, након резања славског колача, обратили ђацима, родитељима и запосленима у школи.

https://www.facebook.com/OsStefanNemanaStudenica/videos/1730200820364038/

Извор: ОШ „Стефан Немања“ , ОШ „Милун Ивановић“