Манастир Студеница: Конзерваторско-рестаураторски радови у наосу

Манастир Студеница је објекат од изузетног значаја за Републику Србију, део светске културне баштине, под заштитом Унеско-а, а фреске које има су највреднији али и најугроженији део ове целине.

Пројекат целокупних радова на заштити и обнови сликарства у Богородичиној цркви у Студеници Републички завод за  за заштиту споменика културе започео је 1994.г. Неуједначени прилив новца и вишегодишњи недостатак средстава допринели су да се радови одвијају  са прекидима и споро. Након вишегодишње паузе радови су настављени 2006. и у наредних 11 година веома успешно су завршени на око 40% укупне површине зидног сликарства. Финансирани су од стране Министарства за културу Републике Србије, уз једнократну помоћ донације Владе Сједињених Америчких Држава и њихове амбасаде у Београду, као и уз помоћ донација појединаца  пријатеља манастира.

Фреске у Богородичиној цркви су потпуно конзервиране  и рестаурисане у северном и јужном параклису и унутрашњој припрати. Ови радови су трајали 6 сезона, од 2006. до 2011. када су отпочели  радови на сликарству у наосу, који је и главни део цркве а где се налазе најстарије фреске у овом објекту. До сада је овде заштићено и обновљено сликарство у олтарској апсиди, тријумфалном луку и на источном зиду наоса.

Од како су откривене пре 70 година фреске у наосу још увек нису у целини третиране и заштићене. Радови се успешно одвијају предходних годинa мада са константно умањеним средствима. Заштита и обнова фресака Богородичине цркве у Студеници одвијала чак се и предходне сезоне када су средства из државног буџета сасвим изостала. Уз помоћ волонтера који су се у великом броју пријавили завршен је ретуш на источном зиду наоса, а консолидован је и пломбиран део угроженог живописа на северном и јужном зиду. Осим младих стручњака велики допринос наставку радова прошле сезоне дали су својим учешћем без надокнаде и искусни конзерватори који су предходних сезона били у екипи. Они су свако према могућностима провели неко време у Студеници радећи деликатније фазе рада за које је било потребно веће искуство.

Пресудан допринос свим  тим напорима, а у границама својих ограничених могућности дао је  манастир Студеница обезбеђујући путне трошкове, исхрану и смештај за волонтере.

Републички завод за заштиту споменика културе и ове сезоне реализује још једну фазу радова на заштити и обнови живописа у Богородичиној цркви у манастиру Студеница.

Према плану за 2017. биће урађени конзерваторско-рестаураторски радови на композицији Успење Богородице и околним зонама на северном зиду у подкуполном простору.

У току је консолидација раслојеног средњовековног малтера, обрада оштећења и пломбирање на око 100 м2 тешко оштећеног сликарства. Ово је деликатан и захтеван поступак, а на једном квадратном метру има између 150 и 400 оштећења, а свако појединачно се третира већ утврђеним провереним поступцима. За овај минуциозан рад потребно је умеће, стручност и смиреност тако да  екипу рестауратора    чине школовани стручњаци са искуством али и са природним предусловима и склоностима за ову врсту посла.

Сваки поступак као и резултат који се очекује испланиран је унапред, предвиђен већ постојећим пројектом и забележен у фото и техничкој документацији о радовима.

Ове године смо сви посебно мотивисани због тога што  је у плану да се заврше радови на једној изузетној целини, а то је композиција Успење Богородице која спада у најрепрезентативније дело 16.века. Ову фреску до сад није било могуће сагледати у целини због густе мреже оштећења којима је површина слике покривена. Планирано је такође да се уради ретуш и реконструкција недостајућих површина. Тако ће по први пут после 170 година, када скеле ове године у новембру буду склоњене, моћи да се сагледа обновљено ово врхунско дело које приписују зографу Лонгину. Осим тога биће конзервиран и натпис који сведочи о настанку ове и околних фресака које су настале током обнове у 16.в. Такође ће у великој мери бити конзервиране и околне фреске из 13.века као што је напр. Архиђакон Стефан на  којој је још увек сачувана позадина обојена ткзв. византијско плавом као и златни натписи.

Сви историјски слојеви фрескописа којима обилује ова целина, биће санирани, заштићени и визуелно сагледиви након ових радова.

Радове финансира Министарство културе и информисања Републике Србије а извођач радова је фирма КОТО.

Уз благослов и широкогруду топлину игумана студеничког Тихона радови на зидном сликарству у Богородичиној цркви су на добром путу да буду приведени крају, али само уколико би се и улагања  од стране државе повећала и усталила кроз редовно финансирање. Тако би било могуће интензивирати радове, самим тим би резултати пре били видљиви а драгоцено наслеђе Студенице заштићено и обезбеђено за будуће нараштаје.

Аутор пројекта и конзерваторски надзор мр Стојанка Самарџић, сликар-рестауратор, саветник, Републички завод за заштиту споменика културе Београд

СТРУЧНА ЕКИПА:

 1. ГОРДАНА ЈАКОВЉЕВ,  дипл. конзерватор- рестауратор
 2. ВЕСНА ЧАНАК, дипл. сликар-рестауратор
 3. СУЗАНА ЗЛАТАРИЋ, дипл.конзерватор- рестауратор
 4. МИЛИЦА АНЂЕЛИЋ, дипл. конзерватор- рестауратор
 5. ВЛАДИМИР МАРКОСКИ, дипл. конзерватор- рестауратор
 6. ЛУКА ДЕДИЋ, дипл. сликар
 7. НЕНАД БОГОЈЕВИЋ , дипл. конзерватор- рестауратор
 8. МАРИЈА ПЕШАНОВИЋ, дипл. конзерватор- рестауратор
 9. ЈЕЛЕНА СИМИЋ, мастер конзерватор- рестауратор
 10. ДРАГАНА ВИЋЕНТИЈЕВИЋ, мастер конзерватор- рестауратор
 11. СЕЛЕНА ЈУНАЧКОВ, мастер конзерватор- рестауратор
 12. ЈОВАНА ЈОВАНОВИЋ, мастер конзерватор- рестауратор
 13. МИЛАНА ЈОВАНОВИЋ, мастер конзерватор- рестауратор
 14. АНАСТАСИЈА ЈОВИЧИЋ, мастер конзерватор- рестауратор
 15. СТАНИЦА МЛАДЕНОВИЋ, мастер конзерватор- рестауратор
 16. МАРИЈА ВРАНИЋ, мастер конзерватор- рестауратор
 17. ИЛИЈА АНДРИЋ, студент друге године конзервације и рестаурације  ФПУД