„Меморијал Великог рата Маглич – Дубочица 1915“

У оквиру „Меморијала Великог рата Маглич-Дубочица 1915.“ у току је изградња спомен чесме поводом 105. годишњице страдања српског народа од аустроугарских, немачких и бугарских окупаторских трупа у селу Горња Дубочица надомак Краљева.

Аутор Меморијала је артиљеријски мајор у пензији, Раде Вукосавкјевић. Циљ пројекта је да се сачува сећање на страдање народа и војника палих за отаџбину.

Пројекат обухвата и изградњу видиковца у Магличу на превоју Водице-Демероња, који ће истовремено представљати и амбијенталну учионицу која би обухватала сталну меморијалну поставку историјских чињеница и архивских документа из тог периода.

Трећа ставка је  „Преглед 28 споменика крајпуташа из Маглича и Дубочице“ која ће бити постављена на паноу покрај пута, а на самом улазу у село Маглич.

Овај меморијал је својеврстан подстрек младим генерацијама да цене јунаштво и жртве наших славних предака палих за слободу отаџбине.

На фотографији се виде радови на израдњи спомен чесме, „Преглед споменика крајпуташа“

ПРЕГЛЕД КРАЈПУТАША

МОЛБА ЗА ДОНАЦИЈУ

Овим путем молимо да у складу са вашим могућностима донирате одређену суму новца и помогнете да пројекат завршимо у догледно време. Хвала!