„Memorijal Velikog rata Maglič – Dubočica 1915“

19. avgusta 2020. Vesti, Naslovna0

U okviru „Memorijala Velikog rata Maglič-Dubočica 1915.“ u toku je izgradnja spomen česme povodom 105. godišnjice stradanja srpskog naroda od austrougarskih, nemačkih i bugarskih okupatorskih trupa u selu Gornja Dubočica nadomak Kraljeva.

Autor Memorijala je artiljerijski major u penziji, Rade Vukosavkjević. Cilj projekta je da se sačuva sećanje na stradanje naroda i vojnika palih za otadžbinu.

Projekat obuhvata i izgradnju vidikovca u Magliču na prevoju Vodice-Demeronja, koji će istovremeno predstavljati i ambijentalnu učionicu koja bi obuhvatala stalnu memorijalnu postavku istorijskih činjenica i arhivskih dokumenta iz tog perioda.

Treća stavka je  „Pregled 28 spomenika krajputaša iz Magliča i Dubočice“ koja će biti postavljena na panou pokraj puta, a na samom ulazu u selo Maglič.

Ovaj memorijal je svojevrstan podstrek mladim generacijama da cene junaštvo i žrtve naših slavnih predaka palih za slobodu otadžbine.

Na fotografiji se vide radovi na izradnji spomen česme, „Pregled spomenika krajputaša“

PREGLED KRAJPUTAŠA

MOLBA ZA DONACIJU

Ovim putem molimo da u skladu sa vašim mogućnostima donirate određenu sumu novca i pomognete da projekat završimo u dogledno vreme. Hvala!