Моба у Студеници

Мобе су диван обичај и део традиције српског народа, она је синоним за заједнички рад и живот. 

Таква организација заједничког рада иако се заснивала на добровољности, условљена је и одређеним етичким нормама. Произашла из практичних потреба појединца, али и хришћанског односа према ближњем, моба је и једна врста школе морала. Рад се даје и узвраћа и увек се зна да онај ко је позван да ради може да рачуна да ће му та услуга бити узвраћена.

Прошлог четвртка у Студеници је одржана једна таква моба. У једном дану, са површине од 10 хектара, са ливада Пољане и на Луци, прикупљено је пар хиљада бала сена, што ће бити довољно у зимском периоду за исхрану манастирских оваца.

Братија манастира Студенице, поред мештана који се увек радо одазову у оваквим приликама, имала је значајну помоћ и од пријатеља из Александровца на челу са Небојшом Кнежевићем. Ова група добрих људи несебично помаже и у царској лаври Хиландару на пословима око винограда и маслина.

Братство манастира Студенице се захвалило свима који су помогли у реализацији овог посла, у нади да се, ако Бог да, и догодине састанемо на истом месту.