Moba u Studenici

2. jula 2019. Vesti, Foto0

Mobe su divan običaj i deo tradicije srpskog naroda, ona je sinonim za zajednički rad i život. 

Takva organizacija zajedničkog rada iako se zasnivala na dobrovoljnosti, uslovljena je i određenim etičkim normama. Proizašla iz praktičnih potreba pojedinca, ali i hrišćanskog odnosa prema bližnjem, moba je i jedna vrsta škole morala. Rad se daje i uzvraća i uvek se zna da onaj ko je pozvan da radi može da računa da će mu ta usluga biti uzvraćena.

Prošlog četvrtka u Studenici je održana jedna takva moba. U jednom danu, sa površine od 10 hektara, sa livada Poljane i na Luci, prikupljeno je par hiljada bala sena, što će biti dovoljno u zimskom periodu za ishranu manastirskih ovaca.

Bratija manastira Studenice, pored meštana koji se uvek rado odazovu u ovakvim prilikama, imala je značajnu pomoć i od prijatelja iz Aleksandrovca na čelu sa Nebojšom Kneževićem. Ova grupa dobrih ljudi nesebično pomaže i u carskoj lavri Hilandaru na poslovima oko vinograda i maslina.

Bratstvo manastira Studenice se zahvalilo svima koji su pomogli u realizaciji ovog posla, u nadi da se, ako Bog da, i dogodine sastanemo na istom mestu.