„Нарцису у походе“ 2018.

Планинарећи обронцима планине Столови изнад Краљева, манастира Жиче, Матарушке Бање, средњовековног Маглича и Ибарске клисуре, у потрази за лепим и мирисним цветовима нарциса, неколико хиљада заљубљеника у природу и планинара из свих крајева Србије учествовало је у традиционалној, 62. по реду манифестацији „Нарцисима у походе“.

У организацији краљевачког ПСД „Гвоздац“ који ове године обележава седам деценија постојања и рада, Планинарског савеза Србије и овдашњих туристичких посленика, љубитељи природе ни овога пута нису пропустили прилику да наберу букете мирисног цвећа, али и да уживају у нетакнутој лепоти ове планине југозападно од града на Ибру са столетним шумама, ливадама и пропланцима обелелим од цветова дивљег нарциса.

– Неколико година за редом овде породично долазимо да уживамо у природним лепотама, феноменалном погледу и, наравно, да уберемо по који букет – каже Милош Величковић, планинар-аматер из Тополе.

Они који су савладали захтевну планинарску трасу до Усовице, највишег врха овог планинског масива, на надморској висини од 1.375 метара, где и расту најлепши и најмириснији нарциси, били су у прилици и да из непосредне близине виде крдо полудивљих коња који већ дуже од три деценије опстајавају на Столовима. А, уз чај и воду на траси, за све учеснике по завршетку манифестације био је обезбеђен и ручак у дому у Каменици и Планинарском дому „Зорица Гиздавић“ у Брзни.

Извор: Infokvpress
Фото: Небојша Јаковљевић

ВИДЕО