„Нарцису у походе“ – лепши у природи него у вази

Око 3.000 заљубљеника у природу данас је, по лепом времену, било део традиционалне туристичко-спортско-рекреативне манифестације „Нарцису у походе”, која је на на планини Столови одржана 61. пут

фото: Биљана Радосављевић

Дуго година ова манифестација била је позната под називом «Берба нарциса», али у међувремену подигнута еколошка свест и у самом називу «Нарцису у походе» подразумева да је манифестација намењена заљубљеницима у природу, планину Столови и овај дивни цвет који треба да расте на планинским ливадама, а не да после излета у природу заврши у кухињским вазама. Ове године је оних који уживају у нацисима «просутим» по зеленим ливададама било, како се проценује, око 3.000.

фото: Биљана Радосављевић

Планинарима су на располагању биле две стазе, у зависности од кондиције учесника. Дужа стаза је дуга 21 км, са 1000 метара успона. (Каменица-Орловац-Равни сто-Ниловска превија-Усовица 1375 мн)-Равни сто-Орловац-Дебело брдо-Брезна).

Учесницима слабије кондиције била је намењена стаза дужине 11 илометара са 700 метара успона (Каменица-Орловац 938 мнв-Дебело брдо-Брезна). Код некадашње основне школе у Брезни (сада планинарски дом «Зорица Гиздавић») био је обезбеђен бесплатан ручак (пасуљ).

фото: ПСД „Гвоздац“

Нарцис је, на планинанама, весник пролећа, цвет који има природно, уметничко и митолошко значење.

Легенда каже да је име добио по младићу из грчке митологије Нарцису. Леп, али хладан, није хтео да узврати љубав шумској нимфи Ехо. Она је умрла због неузвраћене љубави, а Нарциса, који је био заљубљен у свој одраз на површини језера, Богови су проклели. Стално је покушавао да загрли себе, да пољуби усне које му се примичу. Све се више разочаравао и патио, јер је схватио да је то немогуће. Након што је први пут доживео губитак и тугу, Нарцис умире, а они који су тражили његово тело – пронашли су само леп цвет и назвали га по њему.

https://www.facebook.com/153824731376847/videos/1350806438345331/

https://www.facebook.com/mladen.tabakovic/videos/10212397801676545/

 

Извор 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here