„Narcisu u pohode“ 2017.

10. maja 2017. Najave0

Planinarsko smučarsko društvo „Gvozdac“ ima čast da Vas pozove na republičku planinarsku akciju „Narcisu u pohode“  14. maja 2017. godine na planini  Stolovi kod Kraljeva.

Davne 1956. godine započeli smo planinarsku akciju pod imenom „Narcisu u pohode“ i 61 godinu istrajavamo u njenoj organizaciji. Šezdeset i jednu godinu, u maju, nekako sa proleća, Stolovi su pored cveta narcisa ukrašeni i stotinama vas iskrenih ljubitelja prirode, prijatelja, planinara. Trudili smo se da svaku narednu akciju učinimo boljom, sadržajnijom i da vam boravak kod nas ostane u što lepšoj uspomeni. U nameri da nam se svakog maja vratite, zbog vas su Stolove nadletali naši prijatelji iz praglajding i aero klubova, pred nadstrešnicama građenim na našu inicijativu guslama i pesmom dočekivali članovi guslarskih i kulturno umetničkih društava…

Naš trud ste nagrađivali brojnošću i dobrim raspoloženjem, a mi sa istim entuzijazmom, kao i uvek, pripremamo i ove 61-ve „Narcisu u pohode“.

PLAN AKCIJE

– 07,00 – 07,50 – doček i prijava učesnika u selu Kamenica

– 08,00 – 08,15 – svečano otvaranje akcije – izlazak učesnika na stazu

– 08,15 – 15,00 – Kamenica – Orlovac – Ravni sto – Nilovska prevoja – Usovica (1375mnv) – Nilovska prevoja – Ravni sto – Orlovac – Debelo brdo – Brezna (Pl. dom „Zorica Gizdavić“)

– 15,00 – 16,00 – ručak, podela nagrada i zahvalnica, zatvaranje akcije

Staza je duga oko 21 km sa visinskom razlikom od oko 1.000 m uspona i oko 800 m spusta i spada u srednje teške staze.

Za učesnike slabije kondicije predlažemo kraću i lakšu stazu: Kamenica – (Orlovac 938m) Debelo brdo- Brezna (Pl. dom „Zorica Gizdavić“), dužine 11 km sa usponom od 700 m i spustom 500 m.

Organizator obezbeđuje: učesničku knjižicu, pečate akcije i usputnih vrhova, zahvalnice društvima i prigodne nagrade najmlađem i najstarijem učesniku akcije.

Na stazi su obezbeđeni: sanitetsko obezbeđenje, okrepljenje (čaj i voda), i kese za smeće. Učesnici u svakom trenutku mogu dobiti valjane informacije od članova društva na stazi.

Po završetku akcije: organizator obezbeđuje besplatan ručak (planinarski pasulj po recepturi proslavljenog viteza kulinarstva Milijana Stojanića iz Kosjerića), u Planinarskom domu „Zorica Gizdavić“ u selu Brezna. Pribor za jelo i odgovarajuće posude su obavezni.

Za planinare koji žele da da dođu u subotu moguć je smeštaj u Smučarskom domu na Goču (036 815 120), privatni smeštaj u Mataruškoj Banji (036 / 54 11 344, 54 11 426 ili 54 11 124) – udaljeno 30 km od starta akcije ili pod sopstvenim šatorima u dvorištu Planinarskog doma u Brezni. U dogovoru sa domaćinom moguće je izvesti planinarsku turu sa polaskom od Doma.

Polazak autobusa iz Kraljeva za Kamenicu, sa autobuskog stajališta kod Doma društvenih organizacija -Kraljevo, je u 07.00 časova. Kamenica se nalazi na 12-om km puta Kraljevo – Goč.

Povratak iz sela Brezna – stajalište Paralići ili iz s. Kamenice u 16.00 časova

POSEBNO VAM SKREĆEMO PAŽNjU NA SLEDEĆE:

 • Akcija je planinarskog karaktera i organizuje se prema Pravilniku o organizovanju i izvođenju RA PS Srbije.
 • Oraganizator od učesnika očekuje poštovanje Pravilnika o organizovanju i izvođenju RA PSS.
 • Prijavljivanje učesnika je obavezno u pisanoj formi na obrascu datom u prilogu ovog pozivnog pisma. Prijava mora biti overena od strane planinarskog kluba – društva.
 • Učešće na akciji je doborovoljno i na sopstvenu odgovornost učesnika. Maloletne osobe na stazi moraju biti u pratnji starije punoletne osobe (sestre, brata, roditelja, profesora, planinarskog vodiča).
 • Staza je zahtevna, molimo vas da vodite računa o njenoj težini. Starijim učesnicima i učesnicima koji su slabije fizičke kondicije savetuje se da pre dolaska na akciju zatraže mišljenje lekara.
 • Učesnici akcije ne smeju biti po dejstvom, alkohola, opojnih droga, opijata ili nedozvoljenih stimulativa. Molimo vas da ne koristite „energetska pića“ u toku akcije.
 • Odeću i obuću prilgodite vremenskim uslovima. Vodite računa da se vrh Stolova nalazi na 1375mnv i da se najveći deo staze nalazi na nadmorskoj visini iznad 700 mnv.
 • Ponesite sa sobom dovoljnu količinu vode.
 • Ukoliko osetite bilo kakve probeleme ne ustručavajte se da se javite na neki od telefona organizatora ili da odmah zatražite pomoć od stručnih službi na terenu ili članova društva organizatora koji će biti vidno obeleženi.
 • Vodite računa o opasnostima od toplotnog udara, dehidracije, preloma, uganuća, isčašenja ili ujeda gmizavaca.
 • U slučaju lošeg vremena, naglog naoblačenja ili grmljavine isključite svoje mobilne telefone.
 • Poštujete prirodu. Smeće odlažite u za to posebno postavljene vreće.
 • Najstrožije je zabranjeno paljenje vatre, udaljavanje sa propisane i markirane staze, napuštanje grupe i vodiča i svaki vid samovolje.
 • Vodiči grupa su zaduženi za bezbednost i ponašanje svojih članova;
 • Akcija se izvodi pod imenom  „Narcisu u pohode“ i podrazumeva takav odnos prema ovom divnom cvetu i prirodi, molimo vas DA NE BERETE NARCISE;
 • Vodite računa o sopstvenoj i bezbednosti drugih;
 • Fizički nepripremljeni ne polazite na akciju;
 • Motornim vozilima i motorima zabranjen je saobraćaj na stazi (izuzev vozila policije, žandarmerije, vatrogasnih i spasilačkih i službi).

Prijavljivanje učesnika se može izvršiti do 13.maja:

putem telefona

– 063/74-115-72 ili 069/39-37-300 Milutin Vukosavljević

– 060/66 -82 -896 Miroslav Stanić

mejlom

gvozdacpsd@gmail.com

Poštom na adresu

PSD „Gvozdac“ Tomislava Andrića Džigija 31/10 36000 Kraljevo

ORGANIZACIONI ODBOR