„Нарцису у походе“ 2017.

Планинарско смучарско друштво „Гвоздац“ има част да Вас позове на републичку планинарску акцију „Нарцису у походе“  14. маја 2017. године на планини  Столови код Краљева.

Давне 1956. године започели смо планинарску акцију под именом „Нарцису у походе“ и 61 годину истрајавамо у њеној организацији. Шездесет и једну годину, у мају, некако са пролећа, Столови су поред цвета нарциса украшени и стотинама вас искрених љубитеља природе, пријатеља, планинара. Трудили смо се да сваку наредну акцију учинимо бољом, садржајнијом и да вам боравак код нас остане у што лепшој успомени. У намери да нам се сваког маја вратите, због вас су Столове надлетали наши пријатељи из праглајдинг и аеро клубова, пред надстрешницама грађеним на нашу иницијативу гуслама и песмом дочекивали чланови гусларских и културно уметничких друштава…

Наш труд сте награђивали бројношћу и добрим расположењем, а ми са истим ентузијазмом, као и увек, припремамо и ове 61-ве „Нарцису у походе“.

ПЛАН АКЦИЈЕ

– 07,00 – 07,50 – дочек и пријава учесника у селу Каменица

– 08,00 – 08,15 – свечано отварање акције – излазак учесника на стазу

– 08,15 – 15,00 – Каменица – Орловац – Равни сто – Ниловска превоја – Усовица (1375мнв) – Ниловска превоја – Равни сто – Орловац – Дебело брдо – Брезна (Пл. дом „Зорица Гиздавић“)

– 15,00 – 16,00 – ручак, подела награда и захвалница, затварање акције

Стаза је дуга око 21 км са висинском разликом од око 1.000 м успона и око 800 м спуста и спада у средње тешке стазе.

За учеснике слабије кондиције предлажемо краћу и лакшу стазу: Каменица – (Орловац 938м) Дебело брдо- Брезна (Пл. дом „Зорица Гиздавић“), дужине 11 км са успоном од 700 м и спустом 500 м.

Организатор обезбеђује: учесничку књижицу, печате акције и успутних врхова, захвалнице друштвима и пригодне награде најмлађем и најстаријем учеснику акције.

На стази су обезбеђени: санитетско обезбеђење, окрепљење (чај и вода), и кесе за смеће. Учесници у сваком тренутку могу добити ваљане информације од чланова друштва на стази.

По завршетку акције: организатор обезбеђује бесплатан ручак (планинарски пасуљ по рецептури прослављеног витеза кулинарства Милијана Стојанића из Косјерића), у Планинарском дому „Зорица Гиздавић“ у селу Брезна. Прибор за јело и одговарајуће посуде су обавезни.

За планинаре који желе да да дођу у суботу могућ је смештај у Смучарском дому на Гочу (036 815 120), приватни смештај у Матарушкој Бањи (036 / 54 11 344, 54 11 426 или 54 11 124) – удаљено 30 км од старта акције или под сопственим шаторима у дворишту Планинарског дома у Брезни. У договору са домаћином могуће је извести планинарску туру са поласком од Дома.

Полазак аутобуса из Краљева за Каменицу, са аутобуског стајалишта код Дома друштвених организација -Краљево, је у 07.00 часова. Каменица се налази на 12-ом км пута Краљево – Гоч.

Повратак из села Брезна – стајалиште Паралићи или из с. Каменице у 16.00 часова

ПОСЕБНО ВАМ СКРЕЋЕМО ПАЖЊУ НА СЛЕДЕЋЕ:

 • Акција је планинарског карактера и организује се према Правилнику о организовању и извођењу РА ПС Србије.
 • Ораганизатор од учесника очекује поштовање Правилника о организовању и извођењу РА ПСС.
 • Пријављивање учесника је обавезно у писаној форми на обрасцу датом у прилогу овог позивног писма. Пријава мора бити оверена од стране планинарског клуба – друштва.
 • Учешће на акцији је доборовољно и на сопствену одговорност учесника. Малолетне особе на стази морају бити у пратњи старије пунолетне особе (сестре, брата, родитеља, професора, планинарског водича).
 • Стаза је захтевна, молимо вас да водите рачуна о њеној тежини. Старијим учесницима и учесницима који су слабије физичке кондиције саветује се да пре доласка на акцију затраже мишљење лекара.
 • Учесници акције не смеју бити по дејством, алкохола, опојних дрога, опијата или недозвољених стимулатива. Молимо вас да не користите „енергетска пића“ у току акције.
 • Одећу и обућу прилгодите временским условима. Водите рачуна да се врх Столова налази на 1375мнв и да се највећи део стазе налази на надморској висини изнад 700 мнв.
 • Понесите са собом довољну количину воде.
 • Уколико осетите било какве пробелеме не устручавајте се да се јавите на неки од телефона организатора или да одмах затражите помоћ од стручних служби на терену или чланова друштва организатора који ће бити видно обележени.
 • Водите рачуна о опасностима од топлотног удара, дехидрације, прелома, уганућа, исчашења или уједа гмизаваца.
 • У случају лошег времена, наглог наоблачења или грмљавине искључите своје мобилне телефоне.
 • Поштујете природу. Смеће одлажите у за то посебно постављене вреће.
 • Најстрожије је забрањено паљење ватре, удаљавање са прописане и маркиране стазе, напуштање групе и водича и сваки вид самовоље.
 • Водичи група су задужени за безбедност и понашање својих чланова;
 • Акција се изводи под именом  „Нарцису у походе“ и подразумева такав однос према овом дивном цвету и природи, молимо вас ДА НЕ БЕРЕТЕ НАРЦИСЕ;
 • Водите рачуна о сопственој и безбедности других;
 • Физички неприпремљени не полазите на акцију;
 • Моторним возилима и моторима забрањен је саобраћај на стази (изузев возила полиције, жандармерије, ватрогасних и спасилачких и служби).

Пријављивање учесника се може извршити до 13.маја:

путем телефона

– 063/74-115-72 или 069/39-37-300 Милутин Вукосављевић

– 060/66 -82 -896 Мирослав Станић

мејлом

gvozdacpsd@gmail.com

Поштом на адресу

ПСД „Гвоздац“ Томислава Андрића Џигија 31/10 36000 Краљево

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР