Naš prozor u svet kulture

11. oktobra 2018. Vesti, Kultura0

Stručnjaci republičke službe zaštite koji se staraju da hram blista u sjaju vremena kada je bio oslikan, i ove sezone rade na zaštiti živopisa.

„Težište ovogodišnjih radova je na tome da se urade kompletni konzervatorsko restauratorski radovi u najvišim zonama u crkvi. To je tamo gde se nalaze predstave Jevađelista. Tu je ktitorski natpis Svetog Save koji govori o godini izgradnje crkve“, kaže autor projekta konzervatorsko-restauratorskih radova Stojanka Samardžić.

U manastiru Studenici već osam godina u radionici za konzervaciju i restauraciju srednjovekovnog zidnog slikarstva budući stručnjaci doprinose završetku planiranih radova.

„Čast je raditi na jednom od najvećih kulturno-istorijskih dobara što ima naša zemlja“, kaže Jovan Đorđević, student četvrte godine FPU Odseka za konzervaciju i restauraciju.

Studentkinja Vanja Zečević kaže da na im rad na terenu mnogo znači zato što mogu da iskuse različite probleme u praksi.

„Upoznavanje sa novim meterijalom, sa radom na pravim freskama, ovde je sasvim drugačije jer se radi na originalu“, kaže Vanja Velisavljev sa master studije FLU Odseka za kozervaciju i restauraciju.

Studeničko bratstvo raduje se svim dobronamernim.

„Ljudi koji obilaze prirodu, vernici dolaze redovno, vole da svrate, vole da vide hram, zadnjih godina povećao se broj gostiju iz Kine“ kaže arhimandrit, iguman manastira Studenice Tihon Rakićević.

Prirodno okruženje Studenice dobija jesenje odelo, koje upotpunjuje lepotu drevne svetinje, za koju mnogi kažu da je naš prozor u svet kulture.

Izvor: RTS