Исконска лепота предела Жарачке планине

Жарачка планина (1051 мнм) се простире лево од варошице Ушће,уз реку Ибар, до села Гокчаница на југу и Попова Река на Северу. Са те стране се наслања на Студену планину. Припада групи Копаоничких планина.

Да би се стигло до врха планине треба прећи 6.5 километара или 2 сата хода. До половине пута има обележена планинарска стаза Ушће-Брезна(Гоч). Код Павловића бачије скреће се шумским путем полулево, и излази се на отворене ливаде. Иначе сама планина је отворена травната ветрометна посута модрим жбуновима црвене клеке. Задовољство је ходати по оваквим ливадама кад ноге утањају у дебелу траву.

Са врха Бандера пружа се величанствен поглед на Ибарску Долину,од Маглича па до Рашке. Виде се сви значајни врхови: Усовица на Столовима, Гусарица на Чемерну, Кривача на Радочелу и Јанков Камен на Голији. Види се Рудњанска висораван,обронци Рогозне у КИМ, Копаоник, Жељин, Студена планина као и цела Ушћанска долина према Студеници.

На самом врху се налази скупина оштрог камења обрасла планинским рујем.На Жарачкој планини најлепши је видик. На све стране планински врхови под облацима. И ветар, брише и лети и зими. Правац  дувања ветра исписан је на трави и дува са севера на југ.

Занимљива зелена планина, склоњена од погледа , почиње да привлачи пажњу све већег броја људи.

Фото: Планинарење Ушће