Iskonska lepota predela Žaračke planine

Žaračka planina (1051 mnm) se prostire levo od varošice Ušće,uz reku Ibar, do sela Gokčanica na jugu i Popova Reka na Severu. Sa te strane se naslanja na Studenu planinu. Pripada grupi Kopaoničkih planina.

Da bi se stiglo do vrha planine treba preći 6.5 kilometara ili 2 sata hoda. Do polovine puta ima obeležena planinarska staza Ušće-Brezna(Goč). Kod Pavlovića bačije skreće se šumskim putem polulevo, i izlazi se na otvorene livade. Inače sama planina je otvorena travnata vetrometna posuta modrim žbunovima crvene kleke. Zadovoljstvo je hodati po ovakvim livadama kad noge utanjaju u debelu travu.

Sa vrha Bandera pruža se veličanstven pogled na Ibarsku Dolinu,od Magliča pa do Raške. Vide se svi značajni vrhovi: Usovica na Stolovima, Gusarica na Čemernu, Krivača na Radočelu i Jankov Kamen na Goliji. Vidi se Rudnjanska visoravan,obronci Rogozne u KIM, Kopaonik, Željin, Studena planina kao i cela Ušćanska dolina prema Studenici.

Na samom vrhu se nalazi skupina oštrog kamenja obrasla planinskim rujem.Na Žaračkoj planini najlepši je vidik. Na sve strane planinski vrhovi pod oblacima. I vetar, briše i leti i zimi. Pravac  duvanja vetra ispisan je na travi i duva sa severa na jug.

Zanimljiva zelena planina, sklonjena od pogleda , počinje da privlači pažnju sve većeg broja ljudi.

Foto: Planinarenje Ušće