Нов аутобус за студеничке ђаке

Ни после три деценије возачког стажа Верољуб Марковић не мења навике. Барем пола сата пре поласка је у свом аутобусу да се прегледа и провери па тек онда, али строго на време, креће до Мланче, села на обронцима Голије, одакле превози ђаке до студеничке основне школе.

Сада је популарном возачу Макију, како га ђаци из љубави зову, много лакше. Након 30 година  дружења са старим „Саносом“ задужио је нов аутобус.

„Заслужио сам га и ја и моји драги путници, ђаци из Мланче и других планинских села“, прича возач Маре док са задовољством с новим аутобусом осваја голијске серпентине.

„За разлику од мојих возачких почетака, када сам возио и до стотину ђака, сада их је тридесетак. Водим рачуна да их увек дочекам с осмехом, посаветујем да буду добри ђаци и људи. Доживљавам их као чланове своје породице“, додаје Марковић.

Задовољан је и Милоје Муњић, власник ивањичког аутопревозничког предузећа. Каже да је испоштовао своје обећање дато пред камером РТС-а у новембру прошле године да ће до пролећа ове године ђаци и његов возач имати на располагању нов аутобус.

„Студенички крај је на неки начин и мој завичај, који безгранично волим као и овадашње људе, честите и вредне. Ово је био мој дуг према њима, посебно деци и драго ми је што сам барем на овај начин помогао ђацима и њиховим родитељима“, каже Муњић.

Ненад Стојковић, Јовица Божић, Александар Перишић, Сара Антонијевић и други ученици који користе аутобуски превоз до школе презадовољни су што ће убудуће имати на располагању удобнији и безбеднији аутобус, али је најважније, како кажу, што ће и даље за воланом бити њихов возач, друг и пријатељ, Маки.

Иако у ивањичком аутопревознику добро знају да куповина новог аутобуса за линију Мланча-Студеница нема неку економску потпору, понајмање не доноси значајнију зараду, истичу да то у овом случају и није важно. Драго им је што памажу децу овог краја која одрастају у добре људе којима вреди помоћи.

Миланко Даниловић

Извор