Нова стаза у Долини векова

Средњовековни град Маглич код Краљева, у Нову годину је ушао са новом прилазном стазом која од Ибра води до његових зидина. То је први корак ка даљој реконструкцији овог значајног историјског споменика у Долини векова.

Средствима које је за ту намену добила прошле године од Министарства трговине, туризма и телекомуникација, уместо старе, оронуле стазе која је водила ка средњовековном граду Магличу, Туристичка организација Краљева је урадила нови прилаз његовим зидинама.

„Са тих осам милиона динара успели смо да урадимо 200 метара камене стазе са подзидом која има четири одморишта са клупама и кантама за отпатке, и да урадимо расвету са лед диодама“, објашњава Драган Рајичић, из Туристичке организације Краљево.
На тешком грађевинском потезу, у стазу је уграђено 70 тона камена и шљунка и више од 30 хиљада литара воде како би она имала довољну ширину и била безбедна за посетиоце.

Ово је истовремено и предуслов да се у току ове године уради и пројекат за нови висећи мост, а по његовом завршетку уз помоћ Републичког завода за заштиту споменика приступи и комплетној реконструкцији зидина, уз формирање инфо-центра са водичем намењеног онима који желе да сазнају више детаља о овој атрактивној грађевини из времена Немањића.

Извор: РТС