Одржан IX Међународни Видовдански сабор здравице и беседе

У недељу 25. јуна 2017. године одржан је IX Међународни Видовдански сабор здравице и беседе подно манастира Старе Павлице у излетишту Изворак.

Овогодишња манифестација отпочела је Светом Литургијом у Храму Ваведења Пресвете Богородице – манастиру Нова Павлица, коју је служио јереј Данило Петровић, уз пратњу појаца из Супња : Вукосава Павићевића и Николе Михајловића.

На Светој Литургији присуствовао је велики број верника, који су се у наставку причестили. За све госте и учеснике, Никола Михајловић је у порти манастира Нова Павлица, а потом и у порти Старе Павлице одржао историјски час, упознајући притом драге госте са историјским чињеницима које говоре о рођењу државе Рашке.

Важно је истаћи да су ове године присуствовали нама драги гости, званична делегација из Руског дома из Београда. Велика нам је част и привилегија што су наши драги пријатељи господин Сергеј, госпођице Ана и Наталија били део ове манифестације и што су имали част да буду део наше манифестација. У име Руског дома присутнима се обратила госпођица Ана Г. која се захвалила на позиву и притом је уручила организатору гдину Николи Михајловићу пригодан поклон.

Програмски део манифестације отворен је здравицом, господина Драгана Нићифоровића, члана КУД –а Брвеница, а настављена здравицом гдина Вукоја Утвића из Зубиног Потока. Беседнички део отворио је господин Мирослав Вујанић из Прањана.

Такође, ове године централно место имала је бројна делегација Друштва српских домаћина коју је предводила песникиња из Прањана, госпођа Љиљана Браловић. Присутнима су се осим ње обратили : песник господин Драгомир Васић, дечја песникиња госпођа Живанка Васић, а посебни акценат би ставили на учествовању деце, која су се истакла у певању косовских песама : Милица и Ленка Вујанић и Јана Столица. Наш најмлађи учесник међу песницима био је ученик шестог разреда Ђорђе Вујанић.

Као и сваке године, и ове године у драмском делу представило нам се аматерско позориште „Рефлексија“ са делом из представе : „Завештање“ у режији проф. госпође Тијане Лазовић, важно је поменути глумце : Николу Премовића, Лазара Поповића, Богдану Ковачевић, Марију Пантовић и Милену Видосављевић.

По први пут учешће на Видовданском сабору имали су господин проф. др Зоран Недељковић, професор Филозофског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, песник господин Драгомир Зечевић из Рашке који су на својствен начин представили свој стваралачки опус и своје веома јединствено и вредно књижевно стваралаштво.

Видовданску беседу у част 800 годишњице крунисања Стефана Првовенчаног, имао је господин Никола Михајловић. Велику захвалност за дугогодишње учествовање дугујемо и нашим песницима који су и ове године учествовали: госпођа Рада Нићифоровић из Новог Пазара – Раса, господин Станиша Крушевац са Семетешког језера подно Копаоника, као и господин Рашо Вујовић из Брвеника.

Своје учешће кроз беседу господина Нићифоровића, имали су борци са Кошара, који свој рад и мисију настављају у оквирима Хуманитарне организације „Браниоци отаџбине“ са седиштем у Чачку.

Свесрпски отаџбински сабор је представио господин пуковник Стеван Ђуровић, осврћући се на визију, активности и улогу коју удружење има на очувању традиционалних вредности.

Поздравну реч упутио је и председник КУД – а из Штавља и председник Друштва српско – руског- белоруског пријатељства из Штавља, господин Миљојко Јелић, својим обраћањем, а касније и песмом коју је посветио свим палим борцима на КиМ.

На крају дружења, мешовита певачка група КУД – а Брвеница отпевала је изворну песму, а господин Драган Нићифоровић и господин Љубо Мијаиловић су одсвирали сплет кола на фрули. Такође, чланови КУД-а Брвеница госпођа Јованка и господин Љубо Мијаиловић су извели изворну песму у дуету. На самом крају заиграло се народно коло у којем су учествовали сви учесници.

Наставак овогодишње манифестације, настављен је пригодним дружењем у етно селу „Топлина душе“ у Павлици где је за окупљене приређен свечани ручак.

На овогодишњој организацији велику захвалност дугујемо : Општини Рашка, која је кроз финансирање пројекта : „Саборовање у општини Рашка“ подржала ову манифестацију, господину Зорану Кошанину власнику етно села „Топлина душе“, медијском јавном сервису РТВ Коперникус Рашка, фотографима : господину Миланку Бошковићу, господину Радославу Маринковићу, госпођици Јовани Ристовић; ЈП „Путеви Рашка“ и ЈКП „Рашка“, ЈП „Електродистрибуција“ Рашка, СПЦО Павлица, Горану Шћекићу, водитељима : Бранку Михајловићу и Ани Читлучанин и свим драгим гостима и учесницима.

Никола Михајловић