Освештани калемови студеничког виногорја у Жупи Александровачкој

Приликом посете Жупи александровачкој 1904. године, француски конзул Деко видевши после помора од филоксере обновљено жупско виногорје изјави следеће: „Ово је друга европска Шампања.“ и тиме потврди оно што је велки жупан Стефан Немања знао још у 12. веку.

Првог маја у Александровцу на парцели изнад компаније Вино Жупа, игуман манастира Студеница, архимандрит Тихон са братијом и свештеници Вукман Петровић и Мирољуб Попадић, освештали су калемове и будући виноград манастира Студеница.

Тако ће, после више од 140 година, најзначaјнија светиња у Србији, поново имати своје винограде у престоници српског виногорја, Жупи. Ради се о површини од близу 7 хектара.

Овом великом догађају присуствовао је и Раде Јевтовић, генерални директор Вино Жупе, која је уз општину Александровац помогла у реализацији овог значајног догађаја.

Алeксандровачка (Кожетинска) црква у средњем веку је била мeтох Манастира Студeницe. Овим чином читава Александровачка Жупа вратила је средњовековни печат Мајке српских виногорја.

Фото: Независне Народне Новине Расинског Округа