Почетак садње студеничког винограда у Александровцу

У уторак, 1. маја 2018. године почела је садња новог винограда Манастира Студенице који се налази у Александровцу жупском. Од пре четири године Манастир Студеница поново има свој виноград у Александровцу, после 142 године прекида.

Игуман манастира Студеница архимандрит Тихон са братијом и свештеници Вукманом Петровићем и Мирољубом Попадићем, благосиљали су садњу. Тако ће, после више од 142 године Немањина Студеница поново имати своје винограде у престоници српског виногорја, Жупи. Ради се о површини од близу 7 хектара.

Студенички виноград се граничи са предузећем Вино Жупа. Ово предузеће је, уз општину Александровац, веома помогло у припремама земљишта за садњу. Са великом радошћу Раде Јевтовић генерални директор предузећа Вино Жупа, присуствовао је овом свечаном чину, те заједно са Игуманом Тихоном засадио калем. Предузеће Вино Жупа је приредило послужење и ручак за све присутне.

Алeксандровачка (Кожетинска) црква у средњем веку је била мeтох Манастира Студeницe. Овим чином читава Александровачка Жупа вратила је средњовековни печат Мајке српских виногорја.