Отворена 43. Ликовна колонија „Студеница“

Пригодном свечаношћу синоћ је у трпезарији Светог Саве у манастиру Студеница отворена 43. Ликовна колонија „Студеница“. Ова манифестација међународног карактера коју уз помоћ братства манастира Студеница организује Туристичка организација Краљева и ове године је окупила реномиране сликаре са свих медиријана.

На колонији учествују:

 1. Сергеј Дорогањ Иванович – Русија
 2. Денис Петров – Русија
 3. Ана Кожетеву- Русија
 4. Сергеј Калинин Викторович – Русија
 5. Лора Георијева Јанева – Бугарска
 6. Виктор Уго Риос Олмос – Мексико
 7. Весна Бајалска – Француска
 8. Адел Рахман-Египат
 9. Ола Јоусеф- Египат

На 43. Ликовној колонији учествује и 7 српских сликара и сликарки:

 1. Лепосава Милошевић Сибиновић- Београд
 2. Драгослав Станковић Чиви- Лесковац
 3. Јован Ракиџић – Београд
 4. Звонимир Јанцић-Београд
 5. Јелица Ашанин– Ниш
 6. Миљана Савићевић – Ниш
 7. Иван Милуновић- Краљево

Госте је испред града Краљева позравио помоћник градоначелника Марко Матовић који је истакао да значај духовне вертикале Студенице и традиција ликовне колоније стварају обавезу граду да и у будућности чува ову значајну манифестацију. У име братства манастира Студенице гостима и сликарима се обратио игуман, високопреподобни архимандрит Тихон који је истакао да управо у години која је смештена између два велика јубилеја, 8 векова од првог крунисанања и осам векова од аутокефалности српске православне цркве најбоље увиђамо нераскидиву везу између Студенице као стуба српске духовности и Студенице као стуба српске државности.

Отварајући манифестацију директорка Туристичке орагнизације Краљева Ана Миросављевић  истакла је да је Туристичка организација Краљева препознала Ликовну колонију Студеница као једну од најзначајнијих манифестација које из нашег града шаљу слику која симболизује наше богато културно-историјско наслеђе:

-Истовремено препознајемо и потенцијале културно-историјских споменика та развој школског и верског туризма а ликовна колонија је прилика да се још једном осветли културно-историјско благо оличено у овом прелепом манастиру и у Испосници Светог Саве. Надам се да ће уметници у њима наћи инспирацију за своја делаи да ће обогатити нашу збиорку која је једна од највреднијих у Србији, а ми ћемо се трудити да им обезбедимо да стварају у миру са свим припадајућим комфором.

Ликовна колонија Студеница најзначајнија је сликарска колонија у Србији. У претходних 41 годину окупила је преко 500 реномираних сликара, који су својим делима креирали импозантну збирку уметничких дела. Сликари ће стварати у прелепом амбијенту манастира у наредних седам дана.