Печат Светог Саве

Завршни печат на радне дане Сабрања аустријско-швајцарског свештенства у Студеници стављен је данас 22. фебруара посетом Испосници Светог Саве, месту писања Студеничког типика. Ово јединствено искуство само је још један од кључева разумевања унутарње, невидљиве и мало познате аскетско-литургијске стране нашег Првопастира, која је после Хиландара добрим делом утемељена баш на овим изворима студеничког општежића.

О тим страницама духовног опита и јединству Студеничког типика и Савиног Житија Светог Симеона, у поподневним часовима свештенству је говорио Игуман студенички Тихон. Свештенство је имало прилику да се на лицу места упозна и са драгоценом архивском грађом студеничке библиотеке, која је сегментарно предочена у делу који се односио на вечерашњу тему. Драгоцено издање Студеничког типика, објављеног интегрално, са његовом првом главом која садржи житије преподобног Симеона, из 2018. године стављена је такође на увид присутнима.

Вече је завршено историјским предавањем  Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, који је надовезујући се, на претходно излагање, приказао речју и сликом живот једног од најдрагоценијих познавалаца историје Српске Православне Цркве из дијаспоре, блаженог спомена проф. др Ђоке Слијепчевића.

Незаобилазна станица за поклонике на повратку за Аустрију и Швајцарску представља Манастир Жича, место рођења наше Цркве као Саборног Тела Христовог, одакле су по Спасовданском сабору 1221. и изговореној Беседи о правој вери потекле и догматске реке благодатног учења Савиног које су заквасиле све Српске земље у духу апостолско-светоотачког и саборно-литургијског Предања.

Епархија аустријско-швајцарска