Писци за децу донели радост у школу са три ђака

Две девојчице у другом и један дечак у нултом разреду су цела школа у Бзовику, 105 километара од Краљева; неизмерно су се обрадовали писцима, који су им на поклон донели књиге за децу, лектиру, енциклопедије, па су гостима узвратили – најлепше што су умели.

Првог дана Дечије недеље, у основну школу у 105 километара од Краљева удаљену школу запутили су се писци који раде у краљевачкој Библиотеци: Биљана Миљковић, Гордана Тимотијевић и Милоје Радовић

У част Дечије недеље и обележавања 150 година од оснивања Читаонице карановачке, краљевачки писци упутили су се у планинско село Бзовик на обронцима Радочела, у истурено одељење студеничке ОШ „Стефан Немања“. Знали су да у Бзовику школу похађају само три ђака, па су кренули с намером да им приреде радост. У томе су, наравно, и успели, али нису баш очекивали да ће ова посета и за њих бити празник.

– Била сам привилегована што сам провела време са овом децом, са дивним учитељем, са родитељима, комшијама. За њих је наша посета била велики догађај.  Ако смо им пренели делић оне радости коју су они нама приредили, срећна сам. Често имамо програме у школама, али ово је било неупоредиво искуство – каже Гордана Тимотијевић, ауторка бројних награђиваних књига за децу.

Школу у Бзовику похађају Леонтина и Тијана у другом разреду и Лазар у нултом.

Живе два –  три километра од школе, тако да зими понекад не могу да стигну ни трактором, већ једино пешке. А тада буде и залеђене косе и мокрих ножица.

Из Ушћа им стиже учитељ Иван Милићевић. Писци су пуни речи хвале за овог младог човека који улаже много љубави, топлине, али и ентузијазма у рад са децом. Учитељ Иван процењује да ће сваког септембра у школу у Бзовику стизати по један нови ђак-првак.

– На срећу, деце има. Ако се људи не буду исељавали, школа у Бзовику ће живети бар још десетак година, а ја се надам и дуже – каже учитељ Иван.

Гости нису дошли празних руку. Као што приличи писцима, донели су књиге: школску лектиру, сликовнице, књиге за децу, енциклопедије. Дочекани су уобичајеним послужењем, па чак и тортом – што показује колико су мештани планинских села жељни догађаја.

– Окупили су се родитељи ђака и комшије које живе у близини школе. Видљиво је да између родитеља, мештана и учитеља постоје велико поверење и сарадња. Камо среће да је тако и у градским школама – каже песник Милоје Радовић, уредник Програма за децу у НБ „Стефан Првовенчани“.

Ништа мање емотивно није било ни у наставку програма када су се писци Биљана Миљковић, Гордана Тимотијевић и Милоје Радовић дружили са ученицима ОШ „Стефан Немања“ у Студеници.

Извор: Портал Круг