Pisci za decu doneli radost u školu sa tri đaka

2. oktobra 2018. Vesti0

Dve devojčice u drugom i jedan dečak u nultom razredu su cela škola u Bzoviku, 105 kilometara od Kraljeva; neizmerno su se obradovali piscima, koji su im na poklon doneli knjige za decu, lektiru, enciklopedije, pa su gostima uzvratili – najlepše što su umeli.

Prvog dana Dečije nedelje, u osnovnu školu u 105 kilometara od Kraljeva udaljenu školu zaputili su se pisci koji rade u kraljevačkoj Biblioteci: Biljana Miljković, Gordana Timotijević i Miloje Radović

U čast Dečije nedelje i obeležavanja 150 godina od osnivanja Čitaonice karanovačke, kraljevački pisci uputili su se u planinsko selo Bzovik na obroncima Radočela, u istureno odeljenje studeničke OŠ „Stefan Nemanja“. Znali su da u Bzoviku školu pohađaju samo tri đaka, pa su krenuli s namerom da im prirede radost. U tome su, naravno, i uspeli, ali nisu baš očekivali da će ova poseta i za njih biti praznik.

– Bila sam privilegovana što sam provela vreme sa ovom decom, sa divnim učiteljem, sa roditeljima, komšijama. Za njih je naša poseta bila veliki događaj.  Ako smo im preneli delić one radosti koju su oni nama priredili, srećna sam. Često imamo programe u školama, ali ovo je bilo neuporedivo iskustvo – kaže Gordana Timotijević, autorka brojnih nagrađivanih knjiga za decu.

Školu u Bzoviku pohađaju Leontina i Tijana u drugom razredu i Lazar u nultom.

Žive dva –  tri kilometra od škole, tako da zimi ponekad ne mogu da stignu ni traktorom, već jedino peške. A tada bude i zaleđene kose i mokrih nožica.

Iz Ušća im stiže učitelj Ivan Milićević. Pisci su puni reči hvale za ovog mladog čoveka koji ulaže mnogo ljubavi, topline, ali i entuzijazma u rad sa decom. Učitelj Ivan procenjuje da će svakog septembra u školu u Bzoviku stizati po jedan novi đak-prvak.

– Na sreću, dece ima. Ako se ljudi ne budu iseljavali, škola u Bzoviku će živeti bar još desetak godina, a ja se nadam i duže – kaže učitelj Ivan.

Gosti nisu došli praznih ruku. Kao što priliči piscima, doneli su knjige: školsku lektiru, slikovnice, knjige za decu, enciklopedije. Dočekani su uobičajenim posluženjem, pa čak i tortom – što pokazuje koliko su meštani planinskih sela željni događaja.

– Okupili su se roditelji đaka i komšije koje žive u blizini škole. Vidljivo je da između roditelja, meštana i učitelja postoje veliko poverenje i saradnja. Kamo sreće da je tako i u gradskim školama – kaže pesnik Miloje Radović, urednik Programa za decu u NB „Stefan Prvovenčani“.

Ništa manje emotivno nije bilo ni u nastavku programa kada su se pisci Biljana Miljković, Gordana Timotijević i Miloje Radović družili sa učenicima OŠ „Stefan Nemanja“ u Studenici.

Izvor: Portal Krug