Планина на којој сва чула уживају

Упркос јакој киши која је повремено падала, у селу Рудно на истоименој висоравни, стотинак километара од Краљева, јуче је почео други по реду дводневни „Сајам сеоског туризма“ који је, осим краљевачких, окупио и туристичке посленике и из околних градова и општина.

Смештено на обронцима планине Радочело, на надморској висини од око 1.100 метара у природном парку и резервату биосфере Голија-Студеница, село Рудно осим по надалеко чувеном кромпиру, малинама, кајмаку и сиру, меду и домаћој ракији, последњих година постаје препознатљиво и по лидерској позицији у развоју сеоског туризма у краљевачком крају.

– Главни циљ ове манифестације је промоција туристичког потенцијала краљевачког краја, пре свега сеоског туризма који последњих година бележи тренд убрзаног развоја. Осим бројних презентација, у склопу сајма одржаће се стручна предавања и панел дискусије, уз неизоставни богат културно-уметнички програм – каже Ана Миросављевић, директорка краљевачке Туристичке организације.

Учесници и посетиоци сајма били су у прилици и да се на рудњанској висоравни боље упознају са овдашњим етно домаћинством „Шеклер“, пансионом „Небо“ и вилом „Селена“. Ова домаћинства традиционално нуде удобан смештај по приступачним ценама, што уз домаће гастрономске специјалитете, чист и незагађен ваздух, столетне шуме и планинске речице богате поточном пастрмком, гостима омогућава незабораван боравак у правој ваздушној оази.

Фото: Горан Шљивић
Извор : Info KV Press