Подстицај сеоском туризму за подмлађен живот на селу

Другу годину заредом град Краљево средствима из свог буџета помаже развој сеоског туризма на својој територији. Од 29 пројеката пријављених на конкурс града за доделу ових подстицајних средстава, што је десет више него прошле године, Комисија за спровођење конкурса, у складу са Правилником за доделу подстицајних средстава за развој сеоског туризма на територији града Краљева, оценила је и рангирала поднете захтеве, а Градско веће града Краљева је, на основу предлога Комисије, донело Одлуку о расподели седам милиона динара за 18 подносилаца захтева. Међу њима је осам нових у односу на прошлу годину.

Са њима је градоначелник Краљева др Предраг Терзић потписао уговоре.

„Мислим да је овај потез града Краљева веома добар, да смо побољшали инфраструктуру на селу, увећали број кревета за госте у сеоским домаћинствима. Надам се да ћемо наставком улагања у сеоску инфраструктуру, у изградњу пансиона, побољшање услова за пријем туриста, успети да увећамо број туриста и да живот у овим селима учинимо бољим“, сматра градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

„Мислим да на овај начин успевамо да оживимо Рудно, Студеницу, Лопатницу, Богутовац, Прогорелицу и Гледић. Надам се да ће велики број домаћина на селу кренути овим путем, јер се овде доста ради, али мислим да може доста добро и да се заради“, поручио је градоначелник апелујући на домаћине да се повезују, да заједно раде, да новац улажу где треба и реализују обећано.

Власници домаћинстава која се баве сеоским туризмом су исказали захвалност граду који улаже средства у рурално подручје и пружа им могућност да побољшају услове живота и „да могу да се виде са светом“, а на корист и задовољство и домаћина и града, као и туриста.

Према речима Биљане Петровић, из „Домаћинства Милојевић“ у Лопатници, која је, како каже, у Краљеву прва почела да се бави сеоским туризмом, ово је прави потез, на обостарно задовољство.

„На нама који смо добили средства сада је задатак да оплеменимо понуду сеоског туризма, повећамо број гостију и да докажемо колико је то добра идеја и за развој сеоског туризма и за одрживи развој села“, каже Биљана, додајући да је евидентан пораст броја гостију и заљубљеника у природу који желе да проведу време у природи, и породично и индивидуално.

Она је аплицирала за проширење смештајних капацитета и побољшање услуга, а сва средства ће утрошити строго наменски. Локалној самоуправи је захвалила на разумевању и помоћи и упутила молбу да обрати пажњу на младе људе како би их задржала на селу.

„Њима треба да се понуде средства да покрену сеоски туризам, јер је спасавање сваког села од гашења једна мала победа“, поручила је Биљана Петровић.

На управо завршеном Сајму туризма и сеоског туризма у Крагујевцу град Краљево је имао веома запажен и изузетно оцењен свеукупни наступ, а представио се и презентацијом „Сеоски туризам у Краљеву“.

По броју домаћинстава која се баве сеоским туризмом, а којих је тренутно четрдесетак, град Краљево заузима високо друго место, после Горњег Милановца који их има готово седамдесест.

Извор: Град Краљево